Nie masz konta? Zarejestruj się

Filipowice

Był chłodnik, zrazy ziemniaczane i jabłka z konfiturą. Serwowała je uczestniczka ukraińskiej edycji MasterChefa (ZDJĘCIA)

22.05.2022 17:00 | 0 komentarzy | 3 006 odsłony | Ewa Solak
Każdy mógł skosztować potraw przygotowanych podczas polsko - ukraińskich warsztatów kulinarnych w Domu Kultury w Filipowicach.
0
Był chłodnik, zrazy ziemniaczane i jabłka z konfiturą. Serwowała je uczestniczka ukraińskiej edycji MasterChefa (ZDJĘCIA)
Podczas warsztatów kulinarnych w Filipowicach. FOT. z archiwum KGW Filipowice
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Zorganizowało je Koło Gospodyń Wiejskich Filipowianki.

- Dzięki warsztatom zarówno osoby z Ukrainy jak i z Polski będą miały okazję lepiej poznać tradycje i obyczaje. Chcemy umożliwić przełamanie bariery językowej, kulturowej. Spotkania odbędą się również 18 i 25 czerwca - zapowiada Anna Lewicka przewodnicząca KGW.

Wśród prowadzących warsztaty była Ukrainka - Olga Bajdiuk, uczestnicząca w programie MasterChef (wersja ukraińska).

Organizatorzy przewidzieli degustację przygotowanych przez nią potraw (chłodnik, barszcz ukraiński), ale nie brakowało także dań polskich (żurek, krupnik czy szarlotka). Nie zabrakło również chleba ze smalcem i tegorocznych ogórków małosolnych.

Najmłodsi uczestniczy natomiast brali udział w kreatywnych warsztatach plastycznych prowadzonych przez Panią Ewelinę Sarnek i Małgorzatę Stryczek.

Koło gospodyń na warsztaty otrzymało grant w wysokości 5 tys. zł z konkursu Dobry Sąsiad organizowanego przez Kopalnię Wapienia Czatkowice należącej do Grupy TAURON.

Wniosek pod tytułem Sąsiedzkie wsparcie integracji kulturowo - społecznej z uchodźcami ukraińskimi w naszej lokalnej społeczności zdobył uznanie organizatorów.