Nie masz konta? Zarejestruj się

Przełom Online

Ciasto z rabarbarem

17.06.2023 17:00 | 0 komentarzy | 3 543 odsłony | Ewa Solak
Jeśli macie ochotę na powrót do smaków dzieciństwa, to ciasto będzie się idealnie komponować.
0
Ciasto z rabarbarem
Ciasto z rabarbarem
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Składniki:
0,5 kg rabarbaru
4 jajka
1 szklanka drobnego cukru lub cukru pudru
1 cukier waniliowy
0,5 szklanki oleju roślinnego lub roztopionego masła
1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
0,5 łyżeczki cynamonu
cukier puder do posypania

Jajka wyjmujemy z lodówki i odstawiamy na godzinę, żeby nabrały temperatury pokojowej. Płuczemy rabarbar, odcinamy liście i kroimy łodyżki na plasterki.

Blachę do ciasta smarujemy masłem i kładziemy na dno papier do pieczenia.

Do miski wbijamy jajka, dodajemy drobny cukier i cukier waniliowy. Ubijamy na puszysty krem przez ok. 10 minut.

Stopniowo dodajemy powolutku olej, cały czas miksując.

Do oddzielnej miski wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sodą i dokładnie mieszamy.

Przesiewamy ok. 1/ 3 mąki do ubitej masy i miksujemy na niskich obrotach. Dodajemy drugą część mąki i znów miksujemy. Tak samo robimy z trzecią częścią mąki.

Ciasto wykładamy na blachę. Układamy na nim rabarbar, posypujemy cynamonem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy aż ciasto się zarumieni - ok. 45 minut. Posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!