Jeśli macie ochotę na powrót do smaków dzieciństwa, to ciasto będzie się idealnie komponować.
Składniki:
0,5 kg rabarbaru
4 jajka
1 szklanka drobnego cukru lub cukru pudru
1 cukier waniliowy
0,5 szklanki oleju roślinnego lub roztopionego masła
1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
0,5 łyżeczki cynamonu
cukier puder do posypania
Jajka wyjmujemy z lodówki i odstawiamy na godzinę, żeby nabrały temperatury pokojowej. Płuczemy rabarbar, odcinamy liście i kroimy łodyżki na plasterki.
Blachę do ciasta smarujemy masłem i kładziemy na dno papier do pieczenia.
Do miski wbijamy jajka, dodajemy drobny cukier i cukier waniliowy. Ubijamy na puszysty krem przez ok. 10 minut.
Stopniowo dodajemy powolutku olej, cały czas miksując.
Do oddzielnej miski wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sodą i dokładnie mieszamy.
Przesiewamy ok. 1/ 3 mąki do ubitej masy i miksujemy na niskich obrotach. Dodajemy drugą część mąki i znów miksujemy. Tak samo robimy z trzecią częścią mąki.
Ciasto wykładamy na blachę. Układamy na nim rabarbar, posypujemy cynamonem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy aż ciasto się zarumieni - ok. 45 minut. Posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu przelom.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
24.04.2025
WIELOLETNIE doświadczenie, kompleksowe wykonanie i...
22.04.2025
DREWNO opałowe, kominkowe, zrębki, Tel. 572-632-99...
22.04.2025
WYCINKA drzew, zrębkowanie, mulczowanie, Tel. 572-...
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz