Sezon na szparagi już się zaczął. Ulla Pałka z Krzeszowic podpowiada przepis na smaczną i sycącą przekąskę.
Składniki:
2 pęczki szparagów zielonych
1 arkusz ciasta francuskiego
chilli mielone
1 jajko + 1/ 3 szklanki mleka
arkusz papieru do pieczenia + blacha
szczypta soli
Szparagi płuczemy i odrywamy zdrewniałe końcówki.
Rozwijamy ciasto francuskie i kroimy z niego cienkie paski (od tej krótszej części). Każdego szparaga owijamy paskiem ciasta. Szparagi układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy jajkiem wymieszanym z mlekiem. Solimy do smaku. Posypujemy delikatnie chilli.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni. Pieczemy około 20 minut.
Ulla Pałka prowadzi blog kulinarny Kuchnia na wzgórzu
24.04.2025
WIELOLETNIE doświadczenie, kompleksowe wykonanie i...
22.04.2025
DREWNO opałowe, kominkowe, zrębki, Tel. 572-632-99...
22.04.2025
WYCINKA drzew, zrębkowanie, mulczowanie, Tel. 572-...
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz