Przełom Online
Sałatka śledziowa z żurawiną. Jest pyszna!
Jeśli macie ochotę na śledzie i ich ciekawą wariację, powinniście wypróbować nasz przepis. Sałatka błyskawicznie znika z talerzy.
0
![Sałatka śledziowa z żurawiną. Jest pyszna!](https://imgcdn1.przelom.pl/im/v1/news-900-widen-wm/2023/04/01/45251_1680360625_84812600.jpg)
Ta sałatka jest naprawdę pyszna
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas
Sonda
Jak planujesz spędzić Wielkanoc
Składniki:
400 g filetów śledziowych solonych
200 g suszonej żurawiny
sok z 1 cytryny
2 średnie cebule
1 jabłko
pieprz do smaku
ok. 50 ml oleju
Filety śledziowe moczymy przez kilka godzin w wodzie, żeby nie były za słone. Wodą zalewamy również żurawinę i moczymy ok. 2 godzin.
Śledzie kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w piórka, a obrane jabłko w kostkę.
Wszystkie składniki układamy w misce warstwami, skrapiamy cytryną, dodajemy żurawinę i trochę oleju. Wkładamy do lodówki na godzinę. Po wyjęciu delikatnie mieszamy i podajemy na stół. Smacznego!