Jeśli lubicie puszyste ucierane ciasto z kawałkami świeżych jabłek i cynamonem, koniecznie wypróbujcie przepis na włoską szarlotkę.
Składniki na średnią tortownicę:Piekarnik nastawiamy na 180 stopni C. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, brzegi smarujemy masłem. Skórkę z cytryny ścieramy, wyciskamy z niej sok. Masło roztapiamy. Jabłka obieramy i kroimy na ćwiartki, a te na plasterki. Mieszamy z sokiem z cytryny. Mąkę przesiewamy do mniejszej miski razem z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Do misy miksera wbijamy jajka, dodajemy cukier i ubijamy na puszystą masę. Następnie miksując, wlewamy powoli roztopione masło, a potem dodajemy skórkę z cytryny. Nie przerywając miksowania na zmianę dodajemy mąkę i mleko. Na koniec wsypujemy jabłka i całość mieszamy.
Ciasto przelewamy do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 55 minut lub dłużej do tzw. suchego patyczka. Wystudzoną szarlotkę można posypać cukrem pudrem.
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu przelom.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
24.04.2025
WIELOLETNIE doświadczenie, kompleksowe wykonanie i...
22.04.2025
DREWNO opałowe, kominkowe, zrębki, Tel. 572-632-99...
22.04.2025
WYCINKA drzew, zrębkowanie, mulczowanie, Tel. 572-...
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz