Nie masz konta? Zarejestruj się

Przełom Online

Torta di mele, czyli włoska szarlotka

26.03.2023 10:00 | 0 komentarzy | 6 581 odsłon | Agnieszka Filipowicz
Jeśli lubicie puszyste ucierane ciasto z kawałkami świeżych jabłek i cynamonem, koniecznie wypróbujcie przepis na włoską szarlotkę.
0
Torta di mele, czyli włoska szarlotka
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas
Składniki na średnią tortownicę:
  • 4 jabłka
  • cytryna
  • 2 jajka
  • 150 g cukru
  • 100 g masła
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g mleka
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • cukier puder

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni C. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, brzegi smarujemy masłem. Skórkę z cytryny ścieramy, wyciskamy z niej sok. Masło roztapiamy. Jabłka obieramy i kroimy na ćwiartki, a te na plasterki. Mieszamy z sokiem z cytryny. Mąkę przesiewamy do mniejszej miski razem z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Do misy miksera wbijamy jajka, dodajemy cukier i ubijamy na puszystą masę. Następnie miksując, wlewamy powoli roztopione masło, a potem dodajemy skórkę z cytryny. Nie przerywając miksowania na zmianę dodajemy mąkę i mleko. Na koniec wsypujemy jabłka i całość mieszamy.

Ciasto przelewamy do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 55 minut lub dłużej do tzw. suchego patyczka. Wystudzoną szarlotkę można posypać cukrem pudrem.