Nie masz konta? Zarejestruj się

Przełom Online

Zapiekanka gyrosowa. Szybko znika z talerzy

19.03.2023 13:00 | 0 komentarzy | 5 218 odsłon | Agnieszka Filipowicz
Ta zapiekanka jest łatwa w przygotowaniu i znika z talerzy w ekspresowym tempie. Wypróbujcie przepis na pyszne, sycące danie prosto z piekarnika.
0
Zapiekanka gyrosowa. Szybko znika z talerzy
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Składniki na 4 porcje:

  • 200 g ryżu (użyłam makaronu ryżowego)
  • 400-500 g piersi z kurczaka
  • 100 g cebuli
  • 100-150 g papryki
  • 100 g kukurydzy
  • 2 ogórki kiszone lub konserwowe
  • 200 g sera (użyłam parmezana)
  • 100 g keczupu
  • 100 g majonezu
  • 40 g musztardy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 3 łyżeczki przyprawy gyros w proszku

Makaron lub ryż ugotuj nieco krócej niż w przepisie. Piekarnik nagrzej do 190 stopni Celsjusza. Mięso pokrój w niewielką kostkę. Wyłóż na patelnię z rozgrzanym olejem i przypraw przyprawą do gyrosa. Pokrój paprykę i ogórki w kostkę, odlej z kukurydzy zalewę, cebulę pokrój w pół plastry. Zmieszaj keczup, majonez i musztardę, dodaj do sosu rozgnieciony czosnek. Naczynie do zapiekania posmaruj od środka odrobiną oleju.   Na dnie wyłóż ryż lub makaron. Polej sosem. Następnie ułóż mięso i pozostałe składniki, na wierzchu - starty ser. Zapiekaj ok. 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika zapiekankę możesz posypać zieleniną.