Przełom Online
Zapiekanka gyrosowa. Szybko znika z talerzy
Ta zapiekanka jest łatwa w przygotowaniu i znika z talerzy w ekspresowym tempie. Wypróbujcie przepis na pyszne, sycące danie prosto z piekarnika.
0
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas
Składniki na 4 porcje:
- 200 g ryżu (użyłam makaronu ryżowego)
- 400-500 g piersi z kurczaka
- 100 g cebuli
- 100-150 g papryki
- 100 g kukurydzy
- 2 ogórki kiszone lub konserwowe
- 200 g sera (użyłam parmezana)
- 100 g keczupu
- 100 g majonezu
- 40 g musztardy
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 3 łyżeczki przyprawy gyros w proszku
Makaron lub ryż ugotuj nieco krócej niż w przepisie. Piekarnik nagrzej do 190 stopni Celsjusza. Mięso pokrój w niewielką kostkę. Wyłóż na patelnię z rozgrzanym olejem i przypraw przyprawą do gyrosa. Pokrój paprykę i ogórki w kostkę, odlej z kukurydzy zalewę, cebulę pokrój w pół plastry. Zmieszaj keczup, majonez i musztardę, dodaj do sosu rozgnieciony czosnek. Naczynie do zapiekania posmaruj od środka odrobiną oleju. Na dnie wyłóż ryż lub makaron. Polej sosem. Następnie ułóż mięso i pozostałe składniki, na wierzchu - starty ser. Zapiekaj ok. 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika zapiekankę możesz posypać zieleniną.