Nic nie smakuje lepiej do niedzielnej kawki, niż udane ciasto własnej produkcji, nie wymagające zbyt wiele roboty.
Potrzebe są:
2 jajka, szklanka cukru, cukier wanilowy. Te składniki trzeba zmiksować na puch na najwyższych obrotach miksera. Następnie przejść na obroty najniższe i dodawać stopniowo:
- dwie szklanki mąki (450) przesianej z 4 łyżkami kakao, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia i 1,5 łyżeczki sody;
- szklankę mleka
- szklankę oleju
- 150 g powidła śliwkowego (to jest mały słoiczek); można też zmieszać śliwkowe z borówkowym
Uwaga: wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Nie prosto z lodówki!
Masę włożyć do blaszki 10x20 cm i gotowe. Dosłownie 7 minut roboty. Niestety, na konsumpcję trzeba poczekać godzinkę. Ja tyle włąśnie je piekłam w 177 st. C bez termoobiegu. Ciasto udekorować można gotową polewą czekoladową, skórką pomarańczową lub wiórkami kokosowymi. Efekt jak na obrazku.
Smacznego!
24.04.2025
WIELOLETNIE doświadczenie, kompleksowe wykonanie i...
22.04.2025
DREWNO opałowe, kominkowe, zrębki, Tel. 572-632-99...
22.04.2025
WYCINKA drzew, zrębkowanie, mulczowanie, Tel. 572-...
0 0
Pytanie czy "Murzynek" to poprawna politycznie nazwa.
0 0
brązowa babka
Naruszono regulamin portalu lub zgłoszono nadużycie. Komentarz został zablokowany przez administratora portalu.