Babice
Murzynek. Szybkie, domowe ciasto w 7 minut. Pyszne, wypróbowane. Na pewno się uda

Potrzebe są:
2 jajka, szklanka cukru, cukier wanilowy. Te składniki trzeba zmiksować na puch na najwyższych obrotach miksera. Następnie przejść na obroty najniższe i dodawać stopniowo:
- dwie szklanki mąki (450) przesianej z 4 łyżkami kakao, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia i 1,5 łyżeczki sody;
- szklankę mleka
- szklankę oleju
- 150 g powidła śliwkowego (to jest mały słoiczek); można też zmieszać śliwkowe z borówkowym
Uwaga: wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Nie prosto z lodówki!
Masę włożyć do blaszki 10x20 cm i gotowe. Dosłownie 7 minut roboty. Niestety, na konsumpcję trzeba poczekać godzinkę. Ja tyle włąśnie je piekłam w 177 st. C bez termoobiegu. Ciasto udekorować można gotową polewą czekoladową, skórką pomarańczową lub wiórkami kokosowymi. Efekt jak na obrazku.
Smacznego!
Komentarze
2 komentarzy
brązowa babka
Pytanie czy "Murzynek" to poprawna politycznie nazwa.