Kapuśniak i grochówka, pierogi z kapustą i grzybami, bigos, gary pieczonych ziemniaków – te pyszności czekały na uczestników zorganizowanych w niedzielę dożynek gminnych.
Kapuśniak i grochówka, pierogi z kapustą i grzybami, bigos, gary pieczonych ziemniaków - te pyszności czekały na uczestników zorganizowanych w niedzielę w zabytkowym zespole pałacowo-parkowym dożynek gminnych.
Degustacja potraw regionalnych była jednym z punktów niedzielnej imprezy.
- Dla gości przygotowałyśmy pyszny kapuśniak. Jeśli komuś zasmakował, sam może taki przyrządzić w domu. Wystarczy kilogram kiszonej kapusty, wywar, na przykład, z wędzonej kości, do tego wkrajamy około kilograma pokrojonych w kostkę ziemniaków, następnie starte na tarce seler, cebulę i pietruszkę. Ja na koniec dodaję jeszcze świeży koper i pokrojoną w kosteczkę wędlinę - przepis na swojski kapuśniak podaje Janina Kozioł, przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich z Czyżówki.
Panie z KGW w Dulowej pod okiem przewodniczącej Haliny Dudy przyrządziły na dożynki cztery gary pieczonych ziemniaków z czosnkiem.
- Na pięć kilogramów ziemniaków, potrzebujemy dwie laski kiełbasy toruńskiej, pół kilograma boczku, 2 marchewki, dużą ilość zielonej pietruszki, 5 dużych cebul i 3 ząbki czosnku, które dodają potrawie aromatu. Na koniec łyżkę tłuszczu, vegetę, pieprz i gotowe - mówi Halina Duda.
Kto zdążył sobie pojeść, miał okazję zapoznać się z wyrobami rzemieślników. Jolanta Jasińska z Trzebinia prezentowała frywolitki, koronki brugijskie, serwety na drutach, wykonaną ręcznie biżuterię, szale. Wszystko na sprzedaż. Z kolei Jan Głuszek z Brodeł gliniane garnki od małych na przyprawy po wielkie, w których można przyrządzać pieczone ziemniaki.
- By samemu zrobić taki garnek, przede wszystkim potrzebne są chęci, no i jeszcze glina, trochę wody i koło - wylicza Jan Głuszek, który przy okazji dożynek promował siebie i swoje wyroby.
(AJ)
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu przelom.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
24.04.2025
WIELOLETNIE doświadczenie, kompleksowe wykonanie i...
22.04.2025
DREWNO opałowe, kominkowe, zrębki, Tel. 572-632-99...
22.04.2025
WYCINKA drzew, zrębkowanie, mulczowanie, Tel. 572-...
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz