Kolacja ze śledziem w roli głównej? Czemu nie! To wdzięczna w przyrządzaniu ryba, która nie wymaga zbyt skomplikowanej obróbki. Co więcej, odpowiednio wybrany przepis sprawi, że przygotowanie dania ze śledziem nie zajmie ci dużo czasu. Doskonale więc sprawdzi się jako potrawa na kolację-niespodziankę.
Pewnie już słyszałeś, że śledź to samo zdrowie? Nie ma w tym stwierdzeniu ani odrobiny przesady. Jest to jedna z tłustszych ryb, którą warto uwzględnić w swoim codziennym jadłospisie. Jednak jedzenie śledzia już 2-3 razy w tygodniu niesie za sobą dobroczynny wpływ na twój organizm.
Śledź to źródło cennych składników jak choćby pełnowartościowe i łatwo przyswajalne białko. Zawiera lizynę, która poprawia koncentrację i sprawność umysłową, a także wpływa zbawiennie na stawy i kości. Oprócz tego w śledziach znajdziesz również metioninę, wspomagającą odtruwanie organizmu i wydalanie z niego toksyn oraz cysteinę, która zmniejsza łamliwość włosów i paznokci.
Ponadto śledzie to dobre źródło potasu, cynku i miedzi oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. To wszystko zdecydowanie przemawia na korzyść śledzi. Do tej pory jadałeś je sporadycznie? Czas to zmienić!
Amatorów śledzi nie brakuje, a odpowiednio podane potrafią zaskoczyć nawet największych przeciwników ryb. Co ważne, śledzie marynowane są bardzo wdzięczne w przyrządzaniu. Nie wymagają specjalnej obróbki termicznej, a ich przygotowanie zajmuje z reguły zaledwie kilkanaście minut.
Szukasz prostego i szybkiego przepisu na śledzie? Oto on!
To klasyczne, a jednocześnie jedne z popularniejszych śledzi. Do przygotowania porcji na 2 osoby potrzebujesz 20 minut oraz:
Śledzie należy pokroić w paski, cebulę w piórka. W wybranym naczyniu przełóż rybę z cebulą, a całość zalej olejem, dodając przyprawy do smaku. Sprawdź dokładny przepis na śledzie w oleju z cebulką. Tak przygotowane śledzie odstaw do lodówki minimum na 2-3 godziny przed podaniem.
A może coś bardziej efektownego, ale jednocześnie szybkiego w przygotowaniu? Klasyczny tatar ze śledzia to także dobry wybór. Porcję dla 2 osób zrobisz w ciągu 20 minut! Do przygotowania potrzebujesz:
Śledzie, ogórki, grzyby, cebulę oraz awokado pokrój w drobną kostkę. Przygotowane składniki układaj warstwowo w ringu do tatara lub po prostu bezpośrednio na talerzu. Całość dopraw pieprzem i łyżeczką musztardy, posypane świeżym koperkiem lub kolendrą. Gotowe!
Jak sam widzisz, śledzie to ryba, którą zdecydowanie warto włączyć do swojej diety. Sprawdzi się jako przekąska nie tylko na imprezie, ale także jako przystawka podczas romantycznej kolacji. Nie bój się tej ryby! Gotowe marynowane filety przyrządzisz szybko bez konieczności obróbki cieplnej. To świetna opcja na zaskakujące, a jednocześnie smaczne danie.
Przekonaj się o tym już dziś i wypróbuj jeden z polecanych przez nas przepisów! Jesteśmy przekonani, że tak podana ryba zaskarbi sobie uznanie nawet tych, którzy do tej pory nie jadali śledzi zbyt często.
29.04.2025
ZATRUDNIĘ kierowcę kat. C i C+E 500-380-561
24.04.2025
WIELOLETNIE doświadczenie, kompleksowe wykonanie i...
22.04.2025
DREWNO opałowe, kominkowe, zrębki, Tel. 572-632-99...
22.04.2025
WYCINKA drzew, zrębkowanie, mulczowanie, Tel. 572-...
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz