Nie masz konta? Zarejestruj się

Materiały promocyjne

Romantyczna kolacja ze śledziem? Poznaj łatwe przepisy

22.02.2023 12:50 | 0 komentarzy | 2 154 odsłony | red

Materiał promocyjny

Kolacja ze śledziem w roli głównej? Czemu nie! To wdzięczna w przyrządzaniu ryba, która nie wymaga zbyt skomplikowanej obróbki. Co więcej, odpowiednio wybrany przepis sprawi, że przygotowanie dania ze śledziem nie zajmie ci dużo czasu. Doskonale więc sprawdzi się jako potrawa na kolację-niespodziankę.
0
Romantyczna kolacja ze śledziem? Poznaj łatwe przepisy
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Dlaczego śledzie warto włączyć do diety?

Pewnie już słyszałeś, że śledź to samo zdrowie? Nie ma w tym stwierdzeniu ani odrobiny przesady. Jest to jedna z tłustszych ryb, którą warto uwzględnić w swoim codziennym jadłospisie. Jednak jedzenie śledzia już 2-3 razy w tygodniu niesie za sobą dobroczynny wpływ na twój organizm.

Śledź to źródło cennych składników jak choćby pełnowartościowe i łatwo przyswajalne białko. Zawiera lizynę, która poprawia koncentrację i sprawność umysłową, a także wpływa zbawiennie na stawy i kości. Oprócz tego w śledziach znajdziesz również metioninę, wspomagającą odtruwanie organizmu i wydalanie z niego toksyn oraz cysteinę, która zmniejsza łamliwość włosów i paznokci.

Ponadto śledzie to dobre źródło potasu, cynku i miedzi oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. To wszystko zdecydowanie przemawia na korzyść śledzi. Do tej pory jadałeś je sporadycznie? Czas to zmienić!

Śledzie na romantycznej kolacji? Czemu nie!

Amatorów śledzi nie brakuje, a odpowiednio podane potrafią zaskoczyć nawet największych przeciwników ryb. Co ważne, śledzie marynowane są bardzo wdzięczne w przyrządzaniu. Nie wymagają specjalnej obróbki termicznej, a ich przygotowanie zajmuje z reguły zaledwie kilkanaście minut.

Szukasz prostego i szybkiego przepisu na śledzie? Oto on!

Przepis na śledzie w oleju z cebulką

To klasyczne, a jednocześnie jedne z popularniejszych śledzi. Do przygotowania porcji na 2 osoby potrzebujesz 20 minut oraz:

  • 3-4 filety śledziowe (typu Matjas) Lisner,
  • 2 białe cebule,
  • 6 łyżek oleju rzepakowego,
  • 1 liść laurowy,
  • czerwony pieprz,
  • ziele angielskie.

Śledzie należy pokroić w paski, cebulę w piórka. W wybranym naczyniu przełóż rybę z cebulą, a całość zalej olejem, dodając przyprawy do smaku. Sprawdź dokładny przepis na śledzie w oleju z cebulką. Tak przygotowane śledzie odstaw do lodówki minimum na 2-3 godziny przed podaniem.

 

Klasyczny tatar ze śledzia

A może coś bardziej efektownego, ale jednocześnie szybkiego w przygotowaniu? Klasyczny tatar ze śledzia to także dobry wybór. Porcję dla 2 osób zrobisz w ciągu 20 minut! Do przygotowania potrzebujesz:

  • 3-4 Filety śledziowe Lisner (typu Matjas),
  • łyżeczka musztardy do smaku,
  • 3 ogórki konserwowe,
  • 3 łyżki marynowanych grzybów,
  • pół cebuli białej,
  • pół awokado,
  • świeża kolendra lub koperek,
  • pieprz do smaku.

Śledzie, ogórki, grzyby, cebulę oraz awokado pokrój w drobną kostkę. Przygotowane składniki układaj warstwowo w ringu do tatara lub po prostu bezpośrednio na talerzu. Całość dopraw pieprzem i łyżeczką musztardy, posypane świeżym koperkiem lub kolendrą. Gotowe!

Nie taki straszny śledź, jak go malują

Jak sam widzisz, śledzie to ryba, którą zdecydowanie warto włączyć do swojej diety. Sprawdzi się jako przekąska nie tylko na imprezie, ale także jako przystawka podczas romantycznej kolacji. Nie bój się tej ryby! Gotowe marynowane filety przyrządzisz szybko bez konieczności obróbki cieplnej. To świetna opcja na zaskakujące, a jednocześnie smaczne danie.

Przekonaj się o tym już dziś i wypróbuj jeden z polecanych przez nas przepisów! Jesteśmy przekonani, że tak podana ryba zaskarbi sobie uznanie nawet tych, którzy do tej pory nie jadali śledzi zbyt często.

Materiał promocyjny