Przełom Online
Sałatka warstwowa. Doskonała na różne okazje
Ta potrawa jest nie tylko sycąca, ale także bardzo smaczna. Wiele osób ją chwali, bo świetnie sprawdza się nie tylko na kolację.
0

Sałatka warstwowa na wiele okazji
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas
Składniki:
200 g szynki konserwowej
1 słoiczek selera konserwowego
1 mała puszka kukurydzy
1 puszka groszku
5 ugotowanych na twardo jajek
200 g żółtego startego sera
natka pietruszki
1 ząbek czosnku
5 łyżek majonezu
szczypta mielonego pieprzu
pół cytryny
200 g szynki konserwowej
1 słoiczek selera konserwowego
1 mała puszka kukurydzy
1 puszka groszku
5 ugotowanych na twardo jajek
200 g żółtego startego sera
natka pietruszki
1 ząbek czosnku
5 łyżek majonezu
szczypta mielonego pieprzu
pół cytryny
Sos: majonez mieszamy ze startym ząbkiem czosnku i pieprzem oraz posiekaną pietruszką i sokiem z cytryny.
W szklanej misce układamy warstwy: selera, startego sera i pokrojonej w niewielką kostkę szynkę. Pierwszą warstwę przykrywamy częścią sosu i posiekanym jajkiem. Nakładamy drugą warstwę selera, szynki itd. Warstwy układamy, aż skończą się składniki i smarujemy sosem. Dodajemy szczyptę pieprzu i ozdabiamy np. zieloną pietruszką. Podajemy na stół.