Przełom Online
Ciasto jabłkowo – orzechowe z kremem. Jest pyszne!

Biszkopt orzechowy
6 jajek
3/4 szkl. mąki pszennej tortowej
2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanka cukru
20 dag zmielonych orzechów włoskich
Ubijamy białka na sztywno, dodajemy żółtka i cukier cały czas ubijając. Na końcu delikatnie mieszając wsypujemy mąkę z proszkiem. Na końcu wsypujemy zmielone orzechy. Mieszamy. Pieczemy biszkopt w temp. 180 stopni ok. 30 min. Po ostudzeniu przecinmy wzdłuż na pół. Blaty nasączamy ostudzoną, mocną herbatą.
Krem
1/2 l mleka
1/2 szkl. cukru
1 i 1/2 łyżki mąki pszennej tortowej
1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 masło
1 cukier waniliowy (16g)
Do garnuszka odlewamy pół szklanki mleka, wsypujemy obie mąki i dokładnie mieszamy, żeby nie było grudek. Pozostałe mleko wlewamy do rondelka, wsypujemy cukry i zagotowujemy. Do gotującego mleka wlewamy mąkę i cały czas mieszamy aż powstanie gęsty budyń. Studzimy.
Ucieramy masło, a potem dodajemy do niego po trochę budyniu.
Masa jabłkowa
1,20 kg jabłek
1 galaretka cytrynowa
Jabłka obieramy, ucieramy i prażymy w garnku (ok. 30 min.). Wsypujemy galaretkę, dobrze
mieszając. Studzimy.
Dodatkowo: herbatniki kakaowe 20 dag, posiekane orzechy włoskie do posypania, dżem z
czarnej porzeczki lub powidła śliwkowe