Gluten i jego spożycie u niektórych osób może wywoływać niepożądane objawy. Najczęstszym symptomem po zjedzeniu produktów zawierających ten składnik są dolegliwości głównie ze strony układu pokarmowego, ale nie tylko. Podejrzewasz u siebie nietolerancję glutenu? Wiemy, jak to sprawdzić w warunkach domowych.
Nietolerancja glutenu to nic innego jak niekorzystna reakcja na białko znajdujące się w pszenicy, jęczmieniu i życie, a także w produktach pokarmowych z nich wykonanych. Znajdziesz go więc w mąkach, pieczywie, płatkach zbożowych, kaszy mannie, otrębach, kiełkach, makaronie, a nawet w wyrobach cukierniczych. Przyczyną nadwrażliwości na białko znajdujące się w zbożach jest złe funkcjonowanie układu immunologicznego, który w sposób nieprawidłowy reaguje na gluten i produkuje przeciwciała, mające na celu zwalczenie alergenów. Wyróżnia się dwa rodzaje nadwrażliwości na gluten, a mianowicie schorzenie zależne od przeciwciał klasy IgG oraz chorobę autoimmunologiczną o podłożu genetycznym, czyli celiakię. Nietolerancja glutenu może wystąpić nagle i w każdym wieku.
W przypadku nietolerancji glutenu pacjenci skarżą się na problemy jelitowe, takie jak:
Nietolerancja glutenu może objawiać się również osłabieniem i zmęczeniem, bólami głowy, zmianami skórnymi, bólami stawów i mięśni, zmianą zachowania oraz problemami z zasypianiem. Najczęściej symptomy pojawiają się tuż po spożyciu produktów zawierających gluten.
Jeśli chcesz sprawdzić, czy zmagasz się z nietolerancją glutenu, możesz wykonać proste badanie diagnostyczne nawet w warunkach domowych. Wystarczy sięgnąć po test na nietolerancję glutenu ze sklepu medycznego Sam Się Zbadaj. To szybkie badanie immunochromatograficzne, który wykrywa przeciwciała powiązane z celiakią z próbki krwi pobranej z opuszka palca. W opakowaniu znajdziesz czytelną instrukcję oraz pełen zestaw akcesoriów potrzebnych do jego wykonania. Test na nietolerancję glutenu w ofercie samsiezbadaj.pl pozwala na otrzymanie wiarygodnego wyniku w mniej niż 10 minut. Nie należy zapominać, że rozpoznanie celiakii w ten sposób należy skonsultować z lekarzem.
Jak do tej pory jedyną skuteczną metodą leczenia nietolerancji glutenu jest stosowanie diety bezglutenowej. Podstawowym jej założeniem jest wykluczenie wszelkich żywności zawierających białko. Oto lista niektórych produktów, które mogą spożywać osoby z nietolerancją:
Dietę bezglutenową należy wprowadzać wyłącznie po konsultacji z lekarzem dla uniknięcia ewentualnych niedoborów składników odżywczych.
24.04.2025
WIELOLETNIE doświadczenie, kompleksowe wykonanie i...
22.04.2025
DREWNO opałowe, kominkowe, zrębki, Tel. 572-632-99...
22.04.2025
WYCINKA drzew, zrębkowanie, mulczowanie, Tel. 572-...
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz