Nie masz konta? Zarejestruj się

Przełom Online

Domowe nachosy lepsze niż chipsy. Najlepiej smakują z guacamole

06.11.2022 08:00 | 0 komentarzy | 5 465 odsłon | Agnieszka Filipowicz
Są smaczne i chrupiące. Nachosy to tradycyjna meksykańska przekąska wypiekana z mąki kukurydzianej. Wypróbujcie przepis. Ten przysmak można podać z guacamole lub sosem czosnkowym.
0
Domowe nachosy lepsze niż chipsy. Najlepiej smakują z guacamole
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Składniki:

  • 50 g mąki pszennej
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 80 ml wody
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1/2 łyżeczki kurkumy

Do rondelka wlewamy wodę i olej. Płyny doprowadzamy do zagotowania i ściągamy z palnika. Do miski przesiewamy mąkę pszenną, kukurydzianą, sól, paprykę oraz kurkumę. Do suchych składników dodajemy zagotowany płyn z olejem i za pomocą łyżki wyrabiamy ciasto (nie rękoma, bo się poparzymy). Zarobione ciasto przykrywamy suchą ścierką i pozostawiamy na około 10-15 minut, by przestygło.
Podsypując lekko mąką stolnicę ciasto wałkujemy partiami na płat o grubości 1-2 mm i za pomocą formy wycinamy kwadraty o wielkości 10 x 10 cm, które przecinamy po przekątnej.
Trójkąty, za pomocą szerokiego noża, układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180-190 stopniach Celsjusza około 10 minut (funkcja pieczenia - termoobieg). Po upieczeniu nachosy zsuwamy z blachy i pozostawiamy do przestygnięcia.

Guacamole:

  • 2 dojrzałe awokado (najlepiej Hass)
  • pół limonki
  • sól
  • papryczka chilli (opcjonalnie)
  • kolendra
  • czosnek

Awokado umyć, przekroić na pół, usunąć pestkę, łyżką wydrążyć miąższ. Rozgnieść widelcem na pastę, dodać sok z limonki, sól i starty czosnek, wymieszać. Dodać posiekaną ostrą papryczkę i listki świeżej kolendry.