Pieczone na Polu w Chrzanowie. Można się jeszcze zgłosić - przelom.pl
Zamknij

Pieczone na Polu w Chrzanowie. Można się jeszcze zgłosić

06:30, 22.08.2022
Skomentuj Podczas zeszłorocznych „Pieczonych na Polu" w chrzanowskim Kościelcu Podczas zeszłorocznych „Pieczonych na Polu" w chrzanowskim Kościelcu

Do 25 sierpnia (czwartek) trwa rejestracja drużyn do konkursu "Ziemniaki po cabańsku", który odbędzie się nad stawem w Kościelcu.

Organizatorem imprezy jest Stowarzyszenie "Chrzanów - Miasto dla Mieszkańców". Na jego facebookowym profilu można się zgłaszać do konkursu.

"Pieczone na Polu" zostały zaplanowane 4 września (niedziela) w godz. 14-18. Wszyscy uczestnicy będą mogli, podobnie jak poprzednim razem, spróbować konkursowych potraw. Ponadto szykuje się wiele atrakcji dla najmłodszych.

W zeszłym roku zwycięstwo przypadło drużynie "Dzików", czyli trzyosobowej rodzinie Hudzików z Chrzanowa.

- Wsadziliśmy do garnka 5 kilo ziemniaków, kilo marchewki, tyle samo buraka i cebuli, półtora kilo kiełbasy, ponad kilo boczku oraz koperek, zielona cebulka, pietruszka, pieprz i sól. Garnek wysmarowaliśmy smalcem i przykryliśmy darniem - opowiadał Łukasz Hudzik.

W konkursie wystartowało wtedy 17 drużyn.

 

(Łukasz Dulowski)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(11)

MusashiMusashi

0 0

PRAŻONE a nie pieczone...

06:52, 22.08.2022
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

MakariuszMakariusz

0 0

A co za różnica? Poczytaj np tu: https://pl.wikipedia.org/wiki/Ziemniaki_po_caba%C5%84sku

06:58, 22.08.2022
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

MakariuszMakariusz

0 0

Widzisz już, że u nas są pieczone a nie prażone?

06:59, 22.08.2022
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

PazurekPazurek

0 0

Do pieczonych ziemniaków nie dodaje się buraka, wygląda i smakuje nie ciekawie.

07:10, 22.08.2022
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

MakariuszMakariusz

0 0

Dodaje się, kto co lubi. Ja np lubię dodać buraka do garnka. Oczywiście nie kilogram jak w przepisie, ale jednego dużego, dwa. Burak polepsza smak i kruchość.

08:31, 22.08.2022
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

MakariuszMakariusz

0 0

Dużego to też pojęcie względne, zależy jaki kto ma gar :D

08:41, 22.08.2022
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

PazurekPazurek

0 0

Do garnka nie dodaje się żadnego smalcu itp...
Ma być kiełbasa ( nie z marketu) oraz sporo surowego wędzonego boczku i żeby nie był za chudy tylko ma mieć trochę słoninki która się wytopi.

10:10, 22.08.2022
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

MakariuszMakariusz

0 0

Dziś ciężko o dobry boczek, te z okolicznych sklepów koło boczku nawet nie leżały, ziemniaki z nim są często suche, bo mimo sporej ilości tłuszczu niewiele się wytapia. Wtedy warto dodać smalec. Osobiście dodaję, jest różnica.

10:24, 22.08.2022
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

PazurekPazurek

0 0

@Makariusz smalec ze sklepu to najgorsze co może być, następnym razem spróbuj tak: skórę z boczku daj na dno garnka, boczek pokrój w plastry (nie za cienkie) i obłóż ścianki wewnętrzne garnka. Reszta boczku , kiełbasę, ziemniaki i inne dodatki do środka. Odpowiednia technika palenia na ognisku i się wytopi ziemniaki nie są suche.

11:01, 22.08.2022
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

MakariuszMakariusz

0 0

Na dno zawsze idzie skóra. Spróbuję Twojej rady następnym razem i obłożę ścianki plastrami.

12:40, 22.08.2022
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

knapaknapa

0 0

Zgadzam się, pieczone bez smalcu tylko z dobrym boczkiem.

12:58, 22.08.2022
Odpowiedzi:0
Odpowiedz


Dodaj komentarz

🙂🤣😐🙄😮🙁😥😭
😠😡🤠👍👎❤️🔥💩 Zamknij

Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu przelom.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz

0%