Do 25 sierpnia (czwartek) trwa rejestracja drużyn do konkursu "Ziemniaki po cabańsku", który odbędzie się nad stawem w Kościelcu.
Organizatorem imprezy jest Stowarzyszenie "Chrzanów - Miasto dla Mieszkańców". Na jego facebookowym profilu można się zgłaszać do konkursu.
"Pieczone na Polu" zostały zaplanowane 4 września (niedziela) w godz. 14-18. Wszyscy uczestnicy będą mogli, podobnie jak poprzednim razem, spróbować konkursowych potraw. Ponadto szykuje się wiele atrakcji dla najmłodszych.
W zeszłym roku zwycięstwo przypadło drużynie "Dzików", czyli trzyosobowej rodzinie Hudzików z Chrzanowa.
- Wsadziliśmy do garnka 5 kilo ziemniaków, kilo marchewki, tyle samo buraka i cebuli, półtora kilo kiełbasy, ponad kilo boczku oraz koperek, zielona cebulka, pietruszka, pieprz i sól. Garnek wysmarowaliśmy smalcem i przykryliśmy darniem - opowiadał Łukasz Hudzik.
W konkursie wystartowało wtedy 17 drużyn.
24.04.2025
WIELOLETNIE doświadczenie, kompleksowe wykonanie i...
22.04.2025
DREWNO opałowe, kominkowe, zrębki, Tel. 572-632-99...
22.04.2025
WYCINKA drzew, zrębkowanie, mulczowanie, Tel. 572-...
0 0
PRAŻONE a nie pieczone...
0 0
A co za różnica? Poczytaj np tu: https://pl.wikipedia.org/wiki/Ziemniaki_po_caba%C5%84sku
0 0
Widzisz już, że u nas są pieczone a nie prażone?
0 0
Do pieczonych ziemniaków nie dodaje się buraka, wygląda i smakuje nie ciekawie.
0 0
Dodaje się, kto co lubi. Ja np lubię dodać buraka do garnka. Oczywiście nie kilogram jak w przepisie, ale jednego dużego, dwa. Burak polepsza smak i kruchość.
0 0
Dużego to też pojęcie względne, zależy jaki kto ma gar :D
0 0
Do garnka nie dodaje się żadnego smalcu itp...
Ma być kiełbasa ( nie z marketu) oraz sporo surowego wędzonego boczku i żeby nie był za chudy tylko ma mieć trochę słoninki która się wytopi.
0 0
Dziś ciężko o dobry boczek, te z okolicznych sklepów koło boczku nawet nie leżały, ziemniaki z nim są często suche, bo mimo sporej ilości tłuszczu niewiele się wytapia. Wtedy warto dodać smalec. Osobiście dodaję, jest różnica.
0 0
@Makariusz smalec ze sklepu to najgorsze co może być, następnym razem spróbuj tak: skórę z boczku daj na dno garnka, boczek pokrój w plastry (nie za cienkie) i obłóż ścianki wewnętrzne garnka. Reszta boczku , kiełbasę, ziemniaki i inne dodatki do środka. Odpowiednia technika palenia na ognisku i się wytopi ziemniaki nie są suche.
0 0
Na dno zawsze idzie skóra. Spróbuję Twojej rady następnym razem i obłożę ścianki plastrami.
0 0
Zgadzam się, pieczone bez smalcu tylko z dobrym boczkiem.
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu przelom.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz