Przełom Online
Ogórki z kurkumą i curry. Coś smacznego!
Jeśli znudziły wam się tradycyjne korniszony, powinniście wypróbować nasz przepis na ogórki.
0
Ogórki c kurkumą i curry
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas
Przepis podaje Nina Maślanka z Chrzanowa
Składniki:
5 kg ogórków pokrojonych w plastry podłużne (ze skórką)
Zalewa:
6 szklanek wody
5 szklanek octu
6 szklanek cukru (niepełne)
1 łyżka ziela angielskiego
1/ 2 łyżki pieprzu kolorowego
1 łyżka kurkumy
1 łyżka curry łagodnej
1 łyżka płaska czosnku granulowanego
4 czubate łyżki soli
Wszystko zagotować.
Ogórki ciasno układać w słojach. Zalać gorącą zalewą. Pasteryzować krótko (5-10 min) aż zmienią kolor.