Pyszne kruche ciasto z porzeczkami i borówkami z dodatkiem bezy - przelom.pl
Zamknij

Pyszne kruche ciasto z porzeczkami i borówkami z dodatkiem bezy

06:30, 24.07.2022
Skomentuj

Kwaśne porzeczki, borówki i do tego słodka beza, a wszystko na kruchym cieście. Takie ciasto smakuje latem wyśmienicie.

Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła
  • 50 g cukru pudru
  • odrobina soli
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 żółtka
Beza:
  • 4 białka
  • 200 g cukru
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Owoce:
  • 300 g odszypułkowanych porzeczek
  • 300 g borówek
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Wykonanie:
Mąkę wsypać do miski, dodać pokrojone zimne masło, cukier puder, sól i proszek do pieczenia. Dodać żółtka i zagnieść szybko ciasto. Wylepić nim tortownicę o średnicy 26cm uprzednio wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki na kwadrans. Spód podziurkować potem widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec przez około 20 minut.

Białka ubić na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Potem ubijać jeszcze przez około 5 minut na gęstą i błyszczącą pianę. Na końcu zmiksować z mąką ziemniaczaną.

Owoce opłukać, osuszyć i wymieszać z mąką ziemniaczaną. Wyłożyć na podpieczony spód, a na wierzch położyć bezę i wstawić do piekarnika na niższej półce piekarnika. Piec przez około 20 minut w 170 stopniach C. Później zmniejszyć temp. do 60 stopni C, włączyć termoobieg i suszyć bezę jeszcze przez 10 minut.

 

(Agnieszka Filipowicz)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%