Przełom Online
Kisicie ogórki? Jaki macie na nie sposób?
Sezon na kiszone i małosolne ogórki nastał w pełni. Każdy ma swój sprawdzony przepis na te pyszne i zdrowe zakąski. Sprawdźcie nasz.
1
Kiszone ogórki są smaczne i zdrowe
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas
Składniki:
1 kg świeżych ogórków
1 nieduży korzeń chrzanu
3-4 ząbki czosnku
2 gałązki zielonego kopru
parę liści wiśni
Na 1 litr wody dodajemy do garnka 1 czubatą łyżkę soli. Wodę z solą zagotowujemy i odstawiamy.
W międzyczasie wkładamy do słoików chrzan, czosnek, koper i ogórki. Zalewamy je ciepłą jeszcze zalewą i przykrywamy słoik nie zakręcając. Na trzeci dzień małosolne ogórki będą wyśmienite, choć niektórzy zajadają się nimi już nieco wcześniej. Smacznego!