Chrzanów
Pyszne muffiny piernikowe z powidłami, miodem i kakao. Skosztujcie!
Miękkie i aromatyczne muffinki piernikowe to smakowity deser nie tylko na święta. Przepis jest prosty i łatwy w wykonaniu. Dodatkowy atut tych babeczek - długo zachowują świeżość.
0
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas
Składniki na 12 sztuk:
- 250 g mąki pszennej
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1-2 łyżki przyprawy do piernika
- 1 jajko
- 100 g cukru
- 150 ml mleka
- 6 łyżek oleju
- 4 łyżki miodu
- 4 łyżki kakao
- kilka łyżek powideł
Wykonanie:
Suche składniki (mąka, soda, proszek, przyprawa do piernika, kakao i cukier) mieszamy w jednej misce, a w drugiej mokre (mleko, jajko, olej i miód). Potem łączymy razem suche składniki z mokrymi i mieszamy łyżką do połączenia. Papierowe papilotki umieszczamy w formie na muffinki. Nakładamy masę do połowy foremek, kładziemy po 1 łyżeczce powideł i przykrywamy resztą masy.
Muffiny pieczemy przez ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180-190 stopni Celsjusza (góra-dół).