Nie masz konta? Zarejestruj się

Materiały promocyjne

Opakowania do żywności - czy muszą być przebadane?

22.04.2022 12:12 | 0 komentarzy | 1 483 odsłona | red

Materiał promocyjny

Opakowania do żywności używamy na co dzień. Niewiele osób zastanawia się jednak, jakie normy muszą one spełniać. Tymczasem pewne materiały, w których znajduje się żywność, mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia. W związku z tym powinny spełniać określone w przepisach unijnych oraz krajowych normy, o czym decyduje wynik analizy, jaką jest badanie opakowań do kontaktu z żywnością.
0
Opakowania do żywności - czy muszą być przebadane?
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Opakowania do żywności — wymagania

Podstawowym zadaniem opakowań do żywności jest zabezpieczenie jej przed czynnikami zewnętrznymi, w tym takimi jak wilgoć, temperatura, zanieczyszczenia czy promieniowanie słoneczne. W związku z tym pojemniki powinny być odporne na uszkodzenia mechaniczne, szczelne, higieniczne i odporne na degradację mikrobiologiczną. Ponadto opakowania powinny być wyprodukowane z takich tworzyw, które nie wchodzą w reakcje z żywnością ani jej nie zanieczyszczają. W związku z tym składniki tworzywa, z którego wykonane jest opakowanie nie mogą wnikać w żywność, w ilości, która byłaby szkodliwa dla konsumenta. Nie mogą również wywoływać niepożądanych zmian składu smaku, zapachu ani wyglądu żywności.

Ponadto badanie opakowań do kontaktu z żywnością powinno potwierdzać, że pojemnik został wyprodukowany ze składników dopuszczonych do kontaktu z żywnością. Jeśli chodzi o opakowania zadrukowane, niedopuszczalne jest, aby powierzchnia pokryta farbą drukarską miała jakikolwiek kontakt z żywnością. Opakowania jednorazowe do żywności również muszą mieć odpowiednie oznaczenie. Konieczne jest między innymi oznaczenie opakowań, które informuje o przeznaczeniu „do kontaktu z żywnością”, a także informacje dotyczące producenta lub sprzedawcy. W przypadku producenta opakowań konieczne są odpowiednie zezwolenia. Producent zobowiązany jest również przestrzegać dobrych praktyk higienicznych oraz produkcyjnych.

Wymagania dla opakowań do żywności produkowanych z różnych materiałów

Obowiązują zarówno ogólne zasady dotyczące opakowań do żywności, jak i szczegółowe związane między innymi z materiałem wykonania. W związku z tym opakowania plastikowe lub produkowane z pozostałych tworzyw sztucznych muszą być poddawane szczegółowym badaniom migracji mikroskładników opakowania do żywności. Dodatkowo substancje stosowane w produkcji takich opakowań muszą być też bezpieczne. W związku z tym bezwzględnie nie mogą wykazywać żadnego z wymienionych działań: rakotwórczego, mutagennego czy szkodliwego dla rozrodczości.

Analogiczne zasady dotyczą także opakowań papierowych i tekturowych, które są niezwykle popularne w kontekście żywności. W tym wypadku zakazane są opakowania z wykorzystaniem barwników azowych. Natomiast ewentualne rozjaśniacze optyczne nie mogą przemieszczać się do żywności. Ponadto opakowanie nie może wywierać konserwującego wpływu na zawartość. Jeśli chodzi o substancje takie jak: metale, chlorki i inne to muszą się znajdować w ilości określonej przez obowiązujące przepisy. Bezwzględnie nie wolno ich przekraczać. Z tego powodu wszystkie opakowania poddawane są szczegółowym badaniom.

Materiał promocyjny