Opakowania do żywności używamy na co dzień. Niewiele osób zastanawia się jednak, jakie normy muszą one spełniać. Tymczasem pewne materiały, w których znajduje się żywność, mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia. W związku z tym powinny spełniać określone w przepisach unijnych oraz krajowych normy, o czym decyduje wynik analizy, jaką jest badanie opakowań do kontaktu z żywnością.
Podstawowym zadaniem opakowań do żywności jest zabezpieczenie jej przed czynnikami zewnętrznymi, w tym takimi jak wilgoć, temperatura, zanieczyszczenia czy promieniowanie słoneczne. W związku z tym pojemniki powinny być odporne na uszkodzenia mechaniczne, szczelne, higieniczne i odporne na degradację mikrobiologiczną. Ponadto opakowania powinny być wyprodukowane z takich tworzyw, które nie wchodzą w reakcje z żywnością ani jej nie zanieczyszczają. W związku z tym składniki tworzywa, z którego wykonane jest opakowanie nie mogą wnikać w żywność, w ilości, która byłaby szkodliwa dla konsumenta. Nie mogą również wywoływać niepożądanych zmian składu smaku, zapachu ani wyglądu żywności.
Ponadto badanie opakowań do kontaktu z żywnością powinno potwierdzać, że pojemnik został wyprodukowany ze składników dopuszczonych do kontaktu z żywnością. Jeśli chodzi o opakowania zadrukowane, niedopuszczalne jest, aby powierzchnia pokryta farbą drukarską miała jakikolwiek kontakt z żywnością. Opakowania jednorazowe do żywności również muszą mieć odpowiednie oznaczenie. Konieczne jest między innymi oznaczenie opakowań, które informuje o przeznaczeniu "do kontaktu z żywnością", a także informacje dotyczące producenta lub sprzedawcy. W przypadku producenta opakowań konieczne są odpowiednie zezwolenia. Producent zobowiązany jest również przestrzegać dobrych praktyk higienicznych oraz produkcyjnych.
Obowiązują zarówno ogólne zasady dotyczące opakowań do żywności, jak i szczegółowe związane między innymi z materiałem wykonania. W związku z tym opakowania plastikowe lub produkowane z pozostałych tworzyw sztucznych muszą być poddawane szczegółowym badaniom migracji mikroskładników opakowania do żywności. Dodatkowo substancje stosowane w produkcji takich opakowań muszą być też bezpieczne. W związku z tym bezwzględnie nie mogą wykazywać żadnego z wymienionych działań: rakotwórczego, mutagennego czy szkodliwego dla rozrodczości.
Analogiczne zasady dotyczą także opakowań papierowych i tekturowych, które są niezwykle popularne w kontekście żywności. W tym wypadku zakazane są opakowania z wykorzystaniem barwników azowych. Natomiast ewentualne rozjaśniacze optyczne nie mogą przemieszczać się do żywności. Ponadto opakowanie nie może wywierać konserwującego wpływu na zawartość. Jeśli chodzi o substancje takie jak: metale, chlorki i inne to muszą się znajdować w ilości określonej przez obowiązujące przepisy. Bezwzględnie nie wolno ich przekraczać. Z tego powodu wszystkie opakowania poddawane są szczegółowym badaniom.
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu przelom.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
24.04.2025
WIELOLETNIE doświadczenie, kompleksowe wykonanie i...
22.04.2025
DREWNO opałowe, kominkowe, zrębki, Tel. 572-632-99...
22.04.2025
WYCINKA drzew, zrębkowanie, mulczowanie, Tel. 572-...
Przed zimą będą światła pod Lidlem
A morze KOLEJ linową
lok
10:09, 2025-05-09
Można podziwiać dzieło konserwatorów
Fragment z lewej strony pochodzi z modlitwy "Zikhronot" (Wspomnienia), która jest częścią Musafu dodatkowej modlitwy na Rosz Haszana, Pięknie <3
Ran Adi
09:56, 2025-05-09
Jedyny taki parking na osiedlu został zamknięty
Dlaczego Nadleśnictwo Chrzanow ma utrzymywać parking, niech władze miasta zaczną działać uregulować sprawy geodezyjne.
Miro
09:48, 2025-05-09
Złote, Diamentowe i Żelazne Gody w Chrzanowie
Da się? Da się! Gratulacje wszystkim Parom.
Kera
09:05, 2025-05-09
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz