Makaron carbonara. Szybkie i pyszne danie kuchni włoskiej - przelom.pl
Zamknij

Makaron carbonara. Szybkie i pyszne danie kuchni włoskiej

05:30, 10.04.2022
Skomentuj Tym razem zamiast klasycznego spaghetti  użyłam makaronu tagliatelle Tym razem zamiast klasycznego spaghetti użyłam makaronu tagliatelle

Makaron carbonara z boczkiem i sosem na bazie jajek zachwyci niejedno podniebienie, Na dodatek to danie dość szybkie w wykonaniu, choć wymaga od kucharza refleksu i wyczucia, by sosu na bazie żółtek za bardzo nie ściąć, jak jajecznicy.

SKŁADNIKI (na 2 porcje):

  • 2 jajka
  • 100 g wędzonego boczku
  • 150 g makaronu spaghetti
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • 30 g sera (użyłam parmezana)
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

WYKONANIE:
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Jajka sparzamy wrzątkiem, wbijamy do miski, doprawiamy solą i roztrzepujemy widelcem. Na patelnię wrzucamy pokrojony w kosteczkę boczek i podsmażamy na małym ogniu przez kilka minut, aż się lekko zrumieni. Dodajemy starty czosnek oraz posiekaną natkę pietruszki i smażymy jeszcze przez pół minuty. Trzymając patelnię na małym ogniu, dodajemy makaron i mieszamy. Odstawiamy z ognia, dodajemy połowę sera i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.
Makaron polewamy roztrzepanymi jajkami i mieszamy. Jajka nie mogą całkowicie się ściąć, lecz mają utworzyć kremowy sos i tylko trochę zgęstnieć od gorącego makaronu. Danie wykładamy na talerze i posypujemy pozostałym serem.

(Agnieszka Filipowicz)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%