Nie masz konta? Zarejestruj się

Przełom Online

Makaron carbonara. Szybkie i pyszne danie kuchni włoskiej

10.04.2022 07:30 | 0 komentarzy | 6 622 odsłon | Agnieszka Filipowicz
Makaron carbonara z boczkiem i sosem na bazie jajek zachwyci niejedno podniebienie, Na dodatek to danie dość szybkie w wykonaniu, choć wymaga od kucharza refleksu i wyczucia, by sosu na bazie żółtek za bardzo nie ściąć, jak jajecznicy.
0
Makaron carbonara. Szybkie i pyszne danie kuchni włoskiej
Tym razem zamiast klasycznego spaghetti użyłam makaronu tagliatelle
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

SKŁADNIKI (na 2 porcje):

  • 2 jajka
  • 100 g wędzonego boczku
  • 150 g makaronu spaghetti
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • 30 g sera (użyłam parmezana)
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

WYKONANIE:
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Jajka sparzamy wrzątkiem, wbijamy do miski, doprawiamy solą i roztrzepujemy widelcem. Na patelnię wrzucamy pokrojony w kosteczkę boczek i podsmażamy na małym ogniu przez kilka minut, aż się lekko zrumieni. Dodajemy starty czosnek oraz posiekaną natkę pietruszki i smażymy jeszcze przez pół minuty. Trzymając patelnię na małym ogniu, dodajemy makaron i mieszamy. Odstawiamy z ognia, dodajemy połowę sera i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.
Makaron polewamy roztrzepanymi jajkami i mieszamy. Jajka nie mogą całkowicie się ściąć, lecz mają utworzyć kremowy sos i tylko trochę zgęstnieć od gorącego makaronu. Danie wykładamy na talerze i posypujemy pozostałym serem.