Makaron carbonara z boczkiem i sosem na bazie jajek zachwyci niejedno podniebienie, Na dodatek to danie dość szybkie w wykonaniu, choć wymaga od kucharza refleksu i wyczucia, by sosu na bazie żółtek za bardzo nie ściąć, jak jajecznicy.
SKŁADNIKI (na 2 porcje):
WYKONANIE:
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Jajka sparzamy wrzątkiem, wbijamy do miski, doprawiamy solą i roztrzepujemy widelcem. Na patelnię wrzucamy pokrojony w kosteczkę boczek i podsmażamy na małym ogniu przez kilka minut, aż się lekko zrumieni. Dodajemy starty czosnek oraz posiekaną natkę pietruszki i smażymy jeszcze przez pół minuty. Trzymając patelnię na małym ogniu, dodajemy makaron i mieszamy. Odstawiamy z ognia, dodajemy połowę sera i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.
Makaron polewamy roztrzepanymi jajkami i mieszamy. Jajka nie mogą całkowicie się ściąć, lecz mają utworzyć kremowy sos i tylko trochę zgęstnieć od gorącego makaronu. Danie wykładamy na talerze i posypujemy pozostałym serem.
24.04.2025
WIELOLETNIE doświadczenie, kompleksowe wykonanie i...
22.04.2025
DREWNO opałowe, kominkowe, zrębki, Tel. 572-632-99...
22.04.2025
WYCINKA drzew, zrębkowanie, mulczowanie, Tel. 572-...
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz