Przełom Online
Tłusty czwartek już jutro. Polecamy przepis na pyszne domowe pączki
Składniki
- 1 kg mąki
- 10 dkg drożdży
- 10-15 dkg cukru
- 0,5 litra mleka
- 7 żółtek
- 1 całe jajko
- sól
- 5-7 łyżek oliwy
- 10 dkg masła
- 1 kieliszek spirytusu
- 1 opakowanie marmolady z róży lub wieloowocowej
Przygotowanie
Zrobić rozczyn z 20 dkg mąki, drożdży, 1 łyżki cukru i szklanki mleka. Zostawić, aż wyrośnie. Utrzeć jajka z cukrem i dodać je do wyrośniętego rozczynu. Dodać resztę mąki, mleka, szczyptę soli i spirytus.
Wlać roztopione masło oraz oliwę. Dobrze wyrobić ciasto i zostawić je w ciepłym miejscu, do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę. Następnie rozwałkować je i wyciąć kółka. Na środek każdego z nich nałożyć konfiturę i zawinąć.
Pączki smażyć w rozgrzanym smalcu około ośmiu minut. Żeby się tłuszcz nie przypalał, dodawać co jakiś czas surowe kawałki ziemniaka. Gotowe pączki posypać cukrem pudrem.
Przeczytaj również:
Piłkarski raport transferowy - tydzień pierwszy
"Przełom" proponuje do słuchania: Kat
Silny wiatr nie zatrzymał piłkarzy MKS Trzebinia w Olkuszu
Pożar w bloku w Chrzanowie. Mężczyzna został ranny
Nagle połowa mieszkańców Chrzanowa zniknęła i już nie wróciła (WIDEO, ZDJĘCIA)
Ligowy rywal Świtu Krzeszowice wycofał się z rozgrywek piłkarskich