Nie masz konta? Zarejestruj się

Materiały promocyjne

Kim jest roaster i jak nim zostać?

16.02.2022 21:40 | 0 komentarzy | 2 270 odsłony | red

Materiał promocyjny

Roaster jest jedną z osób, które zawodowo zajmują się procesem przygotowywania ziaren kawy, czyli ich wypalaniem. Warto dowiedzieć się nieco więcej na temat tego zawodu, a także zapoznać się z jego specyfiką.
0
Kim jest roaster i jak nim zostać?
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Kim jest roaster?

Roaster jest wysoko wykwalifikowanym specjalistą, który zajmuje się wypalaniem ziarna kawy. Proces palenia kawy obejmuje szereg zróżnicowanych czynności, którymi zajmuje się roaster podczas wykonywania swoich zawodowych obowiązków. Sam proces palenia kawy jest dość skomplikowany i zależny od specyfiki miejsca na świecie, ponieważ w każdym kraju wygląda on nieco inaczej. Zawód roastera znacząco się różni od zawodu baristy, który specjalizuje się w parzeniu kawy, a także przygotowywaniu napojów.

Jak zostać roasterem?

Wiele osób zastanawia się, jak można zostać roasterem, czyli specjalistą od palenia kawy. Jednak w tym przypadku nie ma jednej sprawdzonej recepty, ponieważ nie istnieje żadna szkoła, która wyposaży roastera w niezbędną wiedzę oraz umiejętności do pracy. Najlepszym rozwiązaniem jest branie udziału w kursach związanych z parzeniem kawy oraz procesem jej palenia. Dobrym miejscem na odbycie takiego szkolenia czy praktyki jest palarnia kawy. Dzięki temu możliwe jest poszerzenie swojej wiedzy, a także poznanie nowych osób.

Kwalifikacja roastera

Osobie planującej pracę na stanowisku roastera ciężko uzyskać formalne kwalifikacje, ponieważ nie istnieją szkoły kształcące w tym kierunku. Oprócz tego podczas pracy roastera bardzo duże znaczenie mają pewne indywidualne predyspozycje, które obejmują przede wszystkim wyostrzone zmysłu smaku, węchu, a także wzroku. Dzięki nim proces palenia kawy na pewno będzie przebiegał w najefektywniejszy sposób. Dodatkowo istotne są także cechy charakteru danej osoby. Ważne, by była ona sumienna oraz dokładna, a także potrafiła się w odpowiedni sposób skoncentrować podczas pracy.

Niezbędna wiedza

Na stanowisku roastera, pracownik palarni kawy powinien zgromadzić niezbędną wiedzę na temat ziaren kawy, która będzie mu potrzebna podczas pracy. Najczęściej kandydaci na roasterów uczą się wszystkich niezbędnych informacji na własną rękę i są pasjonatami w swojej dziedzinie. Jednak co jakiś czas odbywają się także szkolenia z zakresu parzenia oraz palenia kawy, a także innych zagadnień, które są w bezpośredni sposób związane z całym procesem przygotowywania kawy. Organizowane są one w kraju, ale także bardzo często za granicą. Dlatego warto skorzystać z możliwości wzięcia udziału w takim wydarzeniu, jeśli jest okazja. Oprócz niezbędnej wiedzy roaster powinien także mieć doświadczenie, które jest przez niego nabywane wraz z upływem czasu pracy.

Obowiązki roastera

Palarnia kawy jest miejscem, w którym roaster wykonuje na co dzień swoje zawodowe obowiązki. Są one bardzo szerokie i obejmują przede wszystkim cały proces palenia. Wśród głównych obowiązków roastera można wymienić odpowiednie przygotowanie pieca do palenia kawy. Następnie roaster zajmuje się samym działaniem związanym z paleniem kawy, a także z pakowaniem oraz sporządzeniem niezbędnej dokumentacji. Wśród obowiązków roastera można także wymienić kontrolowanie surowców pod względem jakościowym, a także testowanie powstałych mieszanek.

Materiał promocyjny