Nie masz konta? Zarejestruj się

Przełom Online

Tarta z miodem i orzechami włoskimi

30.01.2022 07:46 | 0 komentarzy | 3 999 odsłony | Agnieszka Filipowicz
Tarta z orzechami włoskimi to prawdziwa uczta dla podniebienia. Jeśli macie ochotę na pyszną, słodką przekąskę, wypróbujcie ten przepis.
0
Tarta z miodem i orzechami włoskimi
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas
SKŁADNIKI:

ciasto:

150 g mąki
30 g cukru
125 g pokrojonego w kostkę masła
1 łyżka wody (opcjonalnie)


farsz:

150 ml śmietanki 36 %
70 g masła
25 g cukru
300 g orzechów włoskich
1 jajko
4-5 łyżek miodu


WYKONANIE:

Przesiewamy mąkę na stolnicę, dodajemy pokrojone na kawałki masło, cukier i skrapiamy łyżką wody (opcjonalnie). Zdecydowanym ruchem zagniatamy ciasto i odkładamy na 30 minut do zamrażalnika. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. . Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika i wykładamy nim formę. Nakłuwamy wierzch ciasta widelcem. Pieczemy ok. 25 minut aż ciasto uzyska złoty kolor. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i odstawiamy aż ostygnie. W rondlu roztapiamy masło, cukier i miód. Dolewamy śmietankę i roztrzepane jajko oraz skórkę z pomarańczy. Dorzucamy orzechy i mieszamy. Gotujemy na małym ogniu ok. 4-5 minut, stale mieszając. Tak przygotowany farsz, przelewamy na ciasto i pieczemy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni C. Ciasto podajemy, gdy ostygnie.