Szklanki do nieodzowna część wyposażenia każdego lokalu gastronomicznego. Jeśli prócz herbaty i soku podajesz napoje alkoholowe, przygotuj swojej ekipie odpowiednie zaopatrzenie. Jakie szkło do piwa, whisky i drinków powinieneś wziąć pod uwagę?
Piwo należy do najpopularniejszych napojów wyskokowych - ze względu na stosunkowo niewielką zawartość alkoholu sprawdza się nie tylko na dużych imprezach, ale i spontanicznych spotkaniach towarzyskich. Kufle do piwa to bardzo dekoracyjne naczynia - tradycyjne, ciężkie, wyposażone w wygodną rączkę, idealne dla smakoszy. Świetnie sprawdzą się w piwiarniach oraz w barach podających piwa rzemieślnicze. Nie jest to jednak jedyne szkło do piwa, które możesz zaproponować klientom.
Bardzo popularne są proste, cylindryczne szklanki do piwa o cienkich ściankach - bardzo uniwersalne w użyciu, choć najbardziej nadają się do picia piwa lager i pszenicznego. Bardziej eleganckie są pokale do piwa - przypominające kieliszki do wina. Do czego najbardziej pasuje pokal? Do piwa lekkiego i delikatnego, chętnie wybieranego przez kobiety. Nieco podobny jest snifter, lecz bardziej pękaty, podobny do kieliszka do koniaku; ta szklanka do piwa idealnie nadaje się do wyrazistych trunków, np. koźlaków.
Kolejny, lecz nie ostatni typ na nóżce to Tulip, kieliszek do piwa przypominający tulipana. Jego budowa zatrzymuje aromaty zawarte w pianie, dlatego również nadaje się do piw o wyrazistym smaku, np. Ale. Zanim przystąpisz do zakupów, postaraj się dostosować naczynia do oferty - dobrze poznaj serwowane piwa i dowiedz się, jak najlepiej podkreślić ich walory smakowe. Kufle do piwa, szklanki, pokale i kielichy występują w różnych wariantach.
Koneserzy trunku cenią whisky nie tylko za zawartość procentów - jej picie to rytuał pociągający z różnych względów, m.in. historycznych i kulturowych. Nie trzeba być jednak znawcą alkoholi, żeby mniej więcej znać kształt szklaneczki do whisky. Niektórzy degustatorzy upierają się przy słuszności używania kieliszków w kształcie tulipana, jednak większość osób decyduje się na szklaneczki z grubego szkła - niskie i szerokie. Zwykle są okrągłe, choć w Polsce whisky podaje się również w szklankach kwadratowych.
Ekskluzywnie prezentują się kryształowe szklanki do whisky, jednak ze względu na ich cenę możesz zamienić je na szkło tłoczone w podobny wzór. Szklane naczynia jakości gastronomicznej, w przeciwieństwie do delikatnego kryształu, są przystosowane do częstego używania i mycia w zmywarce. Możesz spokojnie wykorzystać je w swoim lokalu.
Przygotowywanie drinków może być prawdziwą sztuką - jej finał musi odbywać się w odpowiednim szkle. Wysokie szklanki typu long-drink lub highball to naczynia, które pozwolą na pełne zaprezentowanie barmańskiego dzieła. Mogą być zupełnie gładkie, jak również pokryte ciekawymi żłobieniami. Ich stylistykę warto dopasować do atmosfery wnętrza lokalu i uczęszczającej doń klienteli.
Jeśli masz wątpliwości co do wyposażenia, skonsultuj się ze swoim barmanem. Klasyczne drinki serwuje się w długich, prostych szklankach, ale do innych będą pasować np. kieliszki koktajlowe lub szklanki niskie. Jeśli Twoja oferta jest zróżnicowana, zróżnicuj zaopatrzenie baru lub sięgnij po bardziej uniwersalne produkty.
Niezależnie od tego, czy interesują Cię ciężkie kufle do piwa, czy delikatne kieliszki do drinków, zadbaj o jakość szkła, z jakiego są wykonane. Warto mieć sprawdzonego dostawcę - przygotuj się na regularne uzupełnianie szkła. Wszak jest to towar tłukliwy, zwłaszcza tam, gdzie podawany jest alkohol.
22.04.2025
DREWNO opałowe, kominkowe, zrębki, Tel. 572-632-99...
22.04.2025
WYCINKA drzew, zrębkowanie, mulczowanie, Tel. 572-...
10.04.2025
ŁAZIENKI, gładzie, sufity podwieszane, Tel. 692-60...
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz