Przełom Online
Kotlety schabowe po francusku zapiekane z cebulą i mozzarellą
Znudził się Wam tradycyjny schabowy? Wypróbujcie przepis na kotlety schabowe w innej odsłonie.
0
![Kotlety schabowe po francusku zapiekane z cebulą i mozzarellą](https://imgcdn1.przelom.pl/im/v1/news-900-widen-wm/2021/11/21/38562_1637475044_49118800.jpg)
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas
Składniki:
- 5 plasterków schabu
- 2 nieduże cebule
- 2 garści startej mozzarelli
- 1,5 łyżki majonezu
- 1,5 łyżeczki musztardy francuskiej
- troszkę oleju
- sól i pieprz
Obraną cebulę kroimy w półplasterki, przekładamy do miski. Posypujemy solą i mieszamy. Plastry schabu rozbijamy z obu stron tłuczkiem tak jak na tradycyjne kotlety. Każdy plaster z obu stron posypujemy solą oraz pieprzem. Do miseczki przekładamy majonez i mieszamy go wraz z musztardą.
Do naczynia żaroodpornego nalewamy odrobinę oleju i rozprowadzamy ją równomiernie np. przy użyciu silikonowego pędzelka. Na spód naczynia wykładamy ok 1/3 cebuli. Na cebuli układamy plastry schabu. Każdy plaser smarujemy majonezowym sosem. Posypujemy pozostałą cebulą i startym na dużych oczkach tarki serem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy godzinę.