Nie masz konta? Zarejestruj się

Przełom Online

Bliny - przysmak kuchni rosyjskiej. Smakują na słodko i na słono

14.11.2021 07:43 | 0 komentarzy | 4 120 odsłony | Agnieszka Filipowicz
Bliny to tradycyjne rosyjskie placki drożdżowe, które także w Polsce zrobiły kulinarną karierę. Można podawać je na słodko - z cukrem pudrem czy konfiturami lub na słono - z grzybami czy łososiem.
0
Bliny - przysmak kuchni rosyjskiej. Smakują na słodko i na słono
Bliny podane z kurkami i jajkiem sadzonym, posypane koperkiem i szczypiorkiem
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas
Składniki:
• 20 dkg mąki gryczanej, ewentualnie żytniej
• 20 dkg mąki pszennej
• 2 szklanki mleka MLEKA
• 3 jajka
• 0,5 łyżeczki soli
• 30 g drożdży
• 2 łyżeczki cukru
• 2 łyżki masła
• olej

Najpierw rozczyniamy drożdże. Ucieramy je z połową łyżeczki cukru, dodajemy 1/4 litra ciepłego mleka i 10 dkg pszennej mąki. Zostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na około 30 minut. Topimy masło na patelni i dodajemy je do ciasta wraz z utartymi żółtkami, solą i cukrem. Rozrabiając ciasto, powoli dodajemy też resztę mąki pszennej, mąkę gryczaną i szklankę ciepłego mleka. Ciasto dokładnie rozrabiamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem na ok. 2 godziny. Do wyrośniętego ciasta dodajemy ubitą, sztywną pianę z białek. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy cienkie placki.

Podajemy z ulubionymi dodatkami.