Bliny - przysmak kuchni rosyjskiej. Smakują na słodko i na słono - przelom.pl
Zamknij

Bliny - przysmak kuchni rosyjskiej. Smakują na słodko i na słono

06:43, 14.11.2021
Skomentuj Bliny podane z kurkami i jajkiem sadzonym, posypane koperkiem i szczypiorkiem Bliny podane z kurkami i jajkiem sadzonym, posypane koperkiem i szczypiorkiem

Bliny to tradycyjne rosyjskie placki drożdżowe, które także w Polsce zrobiły kulinarną karierę. Można podawać je na słodko - z cukrem pudrem czy konfiturami lub na słono - z grzybami czy łososiem.

Składniki:
- 20 dkg mąki gryczanej, ewentualnie żytniej
- 20 dkg mąki pszennej
- 2 szklanki mleka MLEKA
- 3 jajka
- 0,5 łyżeczki soli
- 30 g drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki masła
- olej

Najpierw rozczyniamy drożdże. Ucieramy je z połową łyżeczki cukru, dodajemy 1/4 litra ciepłego mleka i 10 dkg pszennej mąki. Zostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na około 30 minut. Topimy masło na patelni i dodajemy je do ciasta wraz z utartymi żółtkami, solą i cukrem. Rozrabiając ciasto, powoli dodajemy też resztę mąki pszennej, mąkę gryczaną i szklankę ciepłego mleka. Ciasto dokładnie rozrabiamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem na ok. 2 godziny. Do wyrośniętego ciasta dodajemy ubitą, sztywną pianę z białek. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy cienkie placki.

Podajemy z ulubionymi dodatkami.

 

(Agnieszka Filipowicz)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%