Bliny to tradycyjne rosyjskie placki drożdżowe, które także w Polsce zrobiły kulinarną karierę. Można podawać je na słodko - z cukrem pudrem czy konfiturami lub na słono - z grzybami czy łososiem.
Składniki:Najpierw rozczyniamy drożdże. Ucieramy je z połową łyżeczki cukru, dodajemy 1/4 litra ciepłego mleka i 10 dkg pszennej mąki. Zostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na około 30 minut. Topimy masło na patelni i dodajemy je do ciasta wraz z utartymi żółtkami, solą i cukrem. Rozrabiając ciasto, powoli dodajemy też resztę mąki pszennej, mąkę gryczaną i szklankę ciepłego mleka. Ciasto dokładnie rozrabiamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem na ok. 2 godziny. Do wyrośniętego ciasta dodajemy ubitą, sztywną pianę z białek. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy cienkie placki.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
22.04.2025
DREWNO opałowe, kominkowe, zrębki, Tel. 572-632-99...
22.04.2025
WYCINKA drzew, zrębkowanie, mulczowanie, Tel. 572-...
10.04.2025
ŁAZIENKI, gładzie, sufity podwieszane, Tel. 692-60...
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz