Coś na wzmocnienie odporności. Zupa curry z dynią, szpinakiem i kalafiorem - przelom.pl
Zamknij

Coś na wzmocnienie odporności. Zupa curry z dynią, szpinakiem i kalafiorem

09:44, 24.10.2021 Agnieszka Filipowicz
Skomentuj Jeśli lubicie kolendrę, możecie użyć jej zamiast szpinaku Jeśli lubicie kolendrę, możecie użyć jej zamiast szpinaku

Dziś proponujemy przepis z królową jesieni w roli głównej - dynią. Zupa dyniowa poprawia trawienie i zawiera dużo witaminy C i cynku, które odpowiadają za prawidłową pracę układu odpornościowego.

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:

- 3 łyżeczki czerwonej pasty curry
- 1 szklanka musu z pieczonej dyni Hokkaido (dynię tego gatunku nie trzeba obierać, wystarczy pokroić na kawałki, oczyścić z pestek i zapiekać przez ok. 35 minut)
- 500 ml bulionu
- 250 ml mleczka kokosowego
- 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 1 łyżka soku z limonki
- garść szpinaku
- 100 g różyczek kalafiora
- grzanki czosnkowe (opcjonalnie)

WYKONANIE:
Do bulionu dodajemy pastę curry i mus dyniowy. Gotujemy przez kilka minut. Potem wlewamy mleczko kokosowe, zagotowujemy i gotujemy przez kilka minut na małym ogniu. Doprawiamy cukrem i solą. Miksujemy na gładki krem. Dodajmy sok z limonki.
Przed podaniem dodajemy ugotowane różyczki kalafiora i opłukany szpinak. Można posypać grzankami czosnkowymi.

(Agnieszka Filipowicz)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz


Dodaj komentarz

🙂🤣😐🙄😮🙁😥😭
😠😡🤠👍👎❤️🔥💩 Zamknij

Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu przelom.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz

0%