Nie masz konta? Zarejestruj się

Przełom Online

Muffiny marchewkowe z orzechami. W sam raz na deser

03.10.2021 10:00 | 1 komentarz | 3 265 odsłony | Marek Oratowski
Ten przepis dostali członkowie reaktywowanego we wrześniu Klubu Zdrowia w Chrzanowie. Ta słodka przekąska jest nie tylko zdrowa, ale i smaczna.
1
Muffiny marchewkowe z orzechami. W sam raz na deser
Członkowie Klubu Zdrowia w Chrzanowie uczestniczyli w degustacji muffinek
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Składniki (na 12 sztuk):
3 średnie marchewki
½ szklanki (125 ml) oleju roślinnego
1 szklanka (250 ml) mleka
1 jajko
2 łyżki masła orzechowego (opcjonalnie)
2 szklanki (320 g) mąki
2/3 szklanki (160 g) cukru trzcinowego lub białego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki przyprawy do szarlotki (lub 1 łyżeczka cynamonu + 1 łyżka cukru waniliowego)
100 g orzechów włoskich lub pekan

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 st. C (góra i dół). Formę na muffiny wyłożyć 12 papilotkami. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Włożyć do miski. Dodać olej roślinny, mleko, jajko oraz masło orzechowe i wszystko wymieszać rózgą.

Do drugiej miski wsypać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia, sodę oraz przyprawę. Dodać posiekane orzechy (zachowując ok. 1/3 ilości do posypania na wierzch). Teraz wszystko dokładnie wymieszać łyżką.

Wymieszane sypkie składniki wsypać do miski z mokrymi składnikami i delikatnie oraz krótko wymieszać łyżką, tylko do pierwszego połączenia się składników (zaprzestać mieszania, jak tylko zniknie sypka mąka). Ciastem napełnić papilotki, posypać odłożonymi orzechami i piec przez ok. 25 minut. Wyjąć z piekarnika i przestudzić.