Nie masz konta? Zarejestruj się

Przełom Online

Ciasto bananowo-cynamonowe z orzechami i kawałkami czekolady

12.09.2021 10:00 | 3 komentarze | 5 430 odsłon | Agnieszka Filipowicz
Jest aromatyczne i proste w wykonaniu. Do jego zrobienia nie używamy miksera. Ciasto bananowe, pachnące cynamonem.
3
Ciasto bananowo-cynamonowe z orzechami i kawałkami czekolady
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka zmielonego cynamonu
  • 2-3 dojrzałe banany
  • 2 jajka
  • 100g roztopionego masła
  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 100 g posiekanej czekolady
  • 2 garście orzechów włoskich

 

Wykonanie:
Wymieszać razem mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia, sól i cynamon. Banany obrać ze skórki i w misce dokładnie rozgnieść widelcem. Wymieszać energicznie rozgniecione banany, jajka, masło i aromat. Do mokrych składników dodać suche i krótko wymieszać. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Ciasto piec w temperaturze 190C na funkcji góra-dół przez około 50-55 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekać chwilę, aż ciasto trochę przestygnie.