Przełom Online
Sałatka ze świeżym szpinakiem. Jest pyszna!
Składniki:
opakowanie szpinaku baby
kilka liści sałaty rzymskiej
2 pomidory
1 papryka czerwona
1 ogórek kiszony
1 ogórek zielony gruntowy
kilka rzodkiewek
0,5 opakowania sera feta
1 mała puszka kukurydzy
zielona cebulka lub pół niewielkiej białej cebuli
kilka czarnych oliwek
łuskany słonecznik do posypania (może być prażony)
Jeśli mamy ochotę, możemy dodać np. wędzonego łososia lub zwykłą sałatę masłową. Składniki można komponować według upodobań smakowych i zasobów lodówki. Na zdjęciu sałatka jest bez sosu, ale warto go dodać.
Sos: 1 jogurt grecki, 1 łyżka majonezu, papryka ostra mielona (dobrym rozwiązaniem jest dodanie ostrej pasty paprykowej typu harissa), 1 ząbek czosnku, zioła prowansalskie do smaku, sól, pieprz. Składniki dokładnie mieszamy. Sos powinien być pikantny.
Płuczemy kilka garści szpinaku i wrzucamy do miski (można je wcześniej trochę pokroić, żeby nie wrzucać zbyt dużych liści). Dodajemy pokrojonego pomidora, czerwoną paprykę, ogórek, kukurydzę i pozostałe składniki. Polewamy sosem i delikatnie mieszamy. Smacznego!
Komentarze
1 komentarz
Coraz bardziej mnie zaskakujecie. To jak wpisanie w internecie - najprostszy sposób na smaczne jajko sadzone - weź 200 gramów sera szwajcarskiego, dodaj jarmuż oraz mleko z kozich cyców prosto ze Szwajcarii, dodaj szczyptę mięty od młodych dzierlatek z chińskiego wzgórza, z okolic Phuong Jang, wychodzi lekka sałatka na 15 osób. Nie macie o czym pisać czy Wam się tam nudzi? Tragedia.