Nie masz konta? Zarejestruj się

Przełom Online

Pyszne marchewkowe muffiny z kremem mascarpone i owocami

14.08.2021 18:41 | 0 komentarzy | 3 942 odsłony | Agnieszka Filipowicz
Wypróbujcie przepis na wilgotne i rozpływające się w ustach muffiny z dodatkiem kremu śmietankowego z serkiem mascarpone. Najlepiej smakują udekorowane sezonowymi owocami.
0
Pyszne marchewkowe muffiny z kremem mascarpone i owocami
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

SKŁADNIKI na około 20 muffin:

  • 4 średnie marchewki (2 szklanki startej)
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • przyprawy: 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 3/4 szklanki oleju roślinnego
  • 4 średnie jaja
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1 łyżka cukru wanilinowego
  • garść sezonowych owocowych do dekoracji np. malin, borówek lub ostrężyn
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odmierzyć 2 szklanki. Do miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, sodą, solą oraz z przyprawami. W drugiej, większej misce wymieszać (rózgą lub mikserem na wolnych obrotach): olej, jajka, cukier, tartą marchewkę, ekstrakt z wanilii. Następnie wymieszać za pomocą łyżki z mieszaną z mąki. Masę wyłożyć do papilotek umieszczonych w formie, ustawić na kratce w piekarniku i piec przez 25 minut (aż patyczek włożony w środek ciastka będzie czysty). Udekorować kremem mascarpone i owocami (u mnie były to ostrężyny).

KREM MASCARPONE:
250 gramów serka mascarpone
200 gramów śmietanki 30%
20 gramów cukru pudru
W misce umieszczamy mascarpone, śmietanę i cukier puder. Miksujemy przez chwilę do momentu powstania jednolitej, kremowej masy. Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy wystudzone muffiny. Przechowujemy w lodówce.