Nie masz konta? Zarejestruj się

Przełom Online

Pyszna przekąska, czyli roladki z szynki z jajkiem w galarecie

18.04.2021 07:45 | 0 komentarzy | 7 816 odsłon | Agnieszka Filipowicz
Ostatnia aktualizacja: 01.01.1970 01:00
Faszerowane serkiem chrzanowym, jajkiem i warzywami ruloniki z szynki to smaczna przekąska i prosta w przygotowaniu. Warto wypróbować ten przepis.
0
Pyszna przekąska, czyli roladki z szynki z jajkiem w galarecie
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Składniki:

  • 1 litr rosołu - mocno doprawionego
  • 10 łyżeczek żelatyny
  • 6-8 plasterków szynki konserwowej
  • kremowy serek chrzanowy
  • 3-4 jajka
  • 1 niewielki ogórek
  • kilka rzodkiewek
  • pół pęczka szczypiorku

Rosół podgrzewamy, zdejmujemy z ognia, dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Całość odkładamy do wystudzenia. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy. Następnie kroimy ogórka, rzodkiewki oraz szczypiorek. Każdy plasterek szynki smarujemy serkiem. Na szynce układamy łyżkę pokrojonych warzyw oraz kawałki jajka. Szynkę z farszem zwijamy w roladki.

Do prostokątnego naczynia wlewamy trochę galaretki i wkładamy do lodówki aby stężała. Na stężałej galaretce układamy roladki z szynki zachowując między nimi mały odstęp. Roladki polewamy niewielką ilością tężejącej galaretki. Całość wkładamy ponownie do lodówki do stężenia.