Nie masz konta? Zarejestruj się

Przełom Online

Faszerowana karkówka w piwie

10.04.2021 17:00 | 0 komentarzy | 1 398 odsłona | Ewa Solak
To doskonałe danie dla miłośników mięsa. Wymaga trochę cierpliwości, ale w efekcie rozpływa się w ustach.
0
Faszerowana karkówka w piwie
To danie będzie smakować wszystkim miłośnikom mięsa
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Składniki:
2,5 kg karkówki
6 małych cebul
5 większych pieczarek
1 średnia cukinia
0,5 l piwa
50 ml białego wina
olej
przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, tymianek, czosnek (może być granulowany), gotowa przyprawa do mięs, kilka liści laurowych i kulek ziela angielskiego.

Najpierw przygotowujemy farsz. Siekamy na drobne kawałeczki cebulę, pieczarki i cukinię. Dodajemy przyprawy: paprykę, sól, pieprz i tymianek. Dokładnie mieszamy, dolewając 50 ml białego wina. Odstawiamy na 1,5 godziny do lodówki.

Mięso dokładnie płuczemy. Za pomocą noża delikatnie wydrążamy w nim „dziurę". Wkładamy do niej farsz, porządnie go upychając. Zabezpieczamy wszystkie otwory wykałaczkami.

Nacieramy mięso czosnkiem (lub obsypujemy dokładnie granulowanym) oraz gotową przyprawą do mięs.
Przygotowujemy naczynie żaroodporne. Zalewamy dno olejem, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Do naczynia wkładamy mięso. Dolewamy piwa tak, żeby się nie przelało. Okładamy wszystko folią aluminiową i wkładamy do lodówki na 24 godziny.

Wyjmujemy z lodówki i zostawiamy na chwilę, żeby nabrało temperatury pokojowej. Można przewrócić parę razy mięso, żeby w całości nasączone było marynatą. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i wkładamy do niego naczynie z mięsem okrytym folią.

Po pół godziny wyjmujemy, ściągamy folię i obracamy mięso. Zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 180 stopni i znów wkładamy mięso tym razem bez folii. Pieczemy co najmniej dwie godziny, co jakiś czas obracając mięso w naczyniu. Kiedy będzie mięciutkie, wykładamy na talerze. Można je ozdobić pomidorem i innymi dodatkami. Smacznego!