Nie masz konta? Zarejestruj się

Przełom Online

Coś dla wegetarian. Kotlety z cukinii z dodatkiem ziemniaków i marchewki

28.03.2021 07:44 | 0 komentarzy | 4 224 odsłony | Agnieszka Filipowicz
Komu znudził się tradycyjny schabowy, powinien wypróbować ten przepis. Kotlety warzywne najlepiej smakują z lekką sałatką i dodatkiem sosu czosnkowego.
0
 Coś dla wegetarian. Kotlety z cukinii z dodatkiem ziemniaków i marchewki
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas
  • 1 cukinia - 370 g
  • 1 cebula - 170 g
  • 2 małe marchewki - 150 g
  • 2 ziemniaki - 250 g
  • 2 średnie jajka
  • 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej
  • szklanka bułki tartej - 100 g
  • garść siekanego szczypiorku
  • przyprawy: płaska łyżka soli, pół łyżeczki pieprzu, łyżka ziół prowansalskich
  • olej roślinny do smażenia - około 50 g
Obrane warzywa ścieramy na grubych oczkach. Umieszczamy w misce. Dodajemy płaską łyżkę soli i odstawiamy na 10 minut, by warzywa puściły wodę. Odciskamy. Przekładamy do innego naczynia. Do warzyw wrzucamy drobno siekany szczypiorek, dwa jajka, dwie płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej, pół szklanki bułki tartej oraz resztę przypraw. Pozostałą bułkę tartą wykorzystamy do obtaczania uformowanych kotletów z cukinii. Kotlety smażymy na patelni, na niewielkim ogniu - około 6 minut każdą stronę.