Przełom Online
Pyszna sałatka z rukolą, gruszkami, serem pleśniowym i pistacjami
SKŁADNIKI (na 2-3 porcje)
• 80 g sera pleśniowego (użyłam sera Lazur)
• 2 garście rukoli
• 1,5 dojrzałej gruszki pokrojonej na plasterki
• 2 łyżki soku z cytryny
• 4 łyżki pistacji zrumienionych na patelni
Sos:
• 1 ząbek czosnku
• szczypta soli morskiej
• 2 łyżki miodu
• 2 łyżki soku z cytryny
• świeżo zmielony czarny pieprz
• 6 łyżek oliwy
WYKONANIE:
Przygotować sos - czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać, dodać miód i wymieszać. Wlać sok z cytryny i doprawić pieprzem. Dodać oliwę.
Sos wymieszać z połową ilości sera pleśniowego. W półmisku rozłożyć rukolę, oprószyć solą i pieprzem. Rozłożyć kostki pozostałego sera pleśniowego oraz pokrojoną gruszkę skropioną sokiem z cytryny. Posypać posiekanymi pistacjami, polać sosem zmieszanym z serem pleśniowym.