Nie masz konta? Zarejestruj się

Przełom Online

Szybkie paszteciki z ciasta francuskiego z mięsem i kapustą

31.01.2021 07:00 | 0 komentarzy | 15 469 odsłon | Agnieszka Filipowicz
Przygotowanie tej przekąski nie zajmuje wiele czasu. Paszteciki z mięsem i kapustą znakomicie komponują się z barszczem czerwonym.
0
Szybkie paszteciki z ciasta francuskiego z mięsem i kapustą
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Składniki:

  • ok. 350 g gotowanego mięsa (z rosołu)
  • szklanka kapusty kiszonej
  • 1 cebula
  • pieprz i sól do smaku
  • 1 płat ciasta francuskiego XL
  • 1 jajko do posmarowania pasztecików
  • sezam lub kminek do posypania

 

Przygotowanie:
Kapustę wkładamy do małego garnka i zalewamy wodą (do jej wysokości), gotujemy do miękkości (można dodać liść laurowy i suszonego grzybka). Cedzimy i odstawiamy do przestudzenia.
Cebulę kroimy i podsmażamy.
Do misy wkładamy przestudzoną kapustę, zmiksowane mięso i podsmażoną cebulę. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Próbujemy i doprawiamy (można dodać też trochę gałki muszkatołowej). Rozwijamy płat ciasta. Kroimy go na prostokąty. Na środek każdego nakładamy farsz. Zwijamy w rulon. Paszteciki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy pasztecik smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy sezamem bądź kminkiem Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku (grzanie góra-dół) do zarumienienia (20-25 minut).