Nie masz konta? Zarejestruj się

Przełom Online

Chili con carne, czyli pikantny teksański przysmak z mięsa i papryki

24.01.2021 08:00 | 0 komentarzy | 3 781 odsłony | Agnieszka Filipowicz
To popularne danie z amerykańskiego stanu Teksas. Szybkie i jednogarnkowe. Najważniejszym składnikiem jest mięso mielone i chili.
0
Chili con carne, czyli pikantny teksański przysmak z mięsa i papryki
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas
Jedna z legend dotycząca powstania chili con carne mówi, że przepis powstał w dość magicznych okolicznościach. Spisać miała go zakonnica Maria z Agredy, która podczas wizji obserwowała, jak jej duch opuszcza fizyczne ciało, dociera do ludów indiańskich, by je chrystianizować. Po powrocie z jednej z tych wypraw jej duch miał zapisać pierwszy przepis na chili con carne, który otrzymała od pogan.

SKŁADNIKI:

  • 0,5 kg mielonego mięsa wołowego (użyłam wieprzowo-wołowego)
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 300-400 ml wody lub bulionu
  • puszka czerwonej fasoli
  • puszka kukurydzy
  • duża cebula
  • przyprawy - chili, pieprz, papryka, oregano, kmin rzymski, sól
  • 2 czerwone papryki
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 3-4 ząbki czosnku

 

WYKONANIE:
Cebulę i czosnek posiekaj, przysmaż na oliwie. Po 2 minutach dodaj wszystkie przyprawy i mięso, smaż na dużym ogniu do momentu, aż mięso zmieni kolor. Dodaj pomidory i wodę. Paprykę pokrój w drobną kostkę i dodaj do garnka z mięsem. Gotuj około 25 minut. Dodaj odsączoną fasolę, kukurydzę, gotuj przez 10 minut. Dopraw do smaku. Podaj z ryżem lub grzankami.