Styropian - kłopotliwy odpad - przelom.pl
Zamknij

Styropian - kłopotliwy odpad

16:00, 21.01.2021
Skomentuj Styropianowe opakowania po daniach na wynos wyrzucamy do odpadów zmieszanych Styropianowe opakowania po daniach na wynos wyrzucamy do odpadów zmieszanych

Gdzie wyrzucić styropian? Do kubła na odpady zmieszane czy może zawieźć do PSZOK-u? To zależy od rodzaju.

Gdzie wyrzucać styropian?

W segregacji styropianu rozróżniamy trzy rodzaje tego materiału i z każdym postępujemy inaczej:

- styropianowe jednorazowe opakowania po produktach spożywczych (np. tacki po mięsie, wędlinach i serach, opakowania po daniach na wynos, wytłoczki na jajka czy kubki po ciepłych napojach) - wyrzucamy do odpadów zmieszanych;

- styropianowe wypełnienia, które zabezpieczają sprzęt AGD/RTV przed uszkodzeniem należy oddać do PSZOK-u. Do odpadów zmieszanych możemy wrzucić mniejsze fragmenty, które zmieszczą się w pojemniku;

- styropian budowlany (płyty służące do docieplenia, kasetony) oddajemy do PSZOK-u.

Czy są jakieś ograniczenia?

Ograniczenie dotyczy tylko styropianu budowlanego i innych materiałów izolacyjnych. Każde gospodarstwo domowe może w ciągu roku oddać 1 metr sześcienny tego typu odpadów.

Czym jest styropian i jaka jest różnica pomiędzy styropianem wykorzystywanym w budownictwie, styropianem chroniącym sprzęt RTV i AGD a jednorazowymi styropianowymi opakowaniami spożywczymi?

Styropian jest materiałem zaliczanym do tworzyw sztucznych (stąd częste wątpliwości, do którego pojemnika powinien trafić przy segregacji). Bez względu na późniejsze zastosowanie powstaje z granulek polistyrenu, w które wtłacza się powietrze. Jest to materiał lekki, a przy tym dobrze izoluje ciepło i chroni przed wilgocią. Jest też stosunkowo tani w produkcji, stąd tak duża jego popularność zarówno w branży spożywczej, jak i budowlanej.

Z punktu widzenia gospodarki odpadami, różnica pomiędzy styropianem wykorzystywanym w budownictwie i styropianem chroniącym sprzęt RTV i AGD a jednorazowymi styropianowymi opakowaniami spożywczymi polega na możliwości jego późniejszego przetworzenia.

Styropian używany do celów spożywczych nie nadaje się do recyklingu (patrz niżej), dlatego też odpady te należy składować w pojemniku jako odpady zmieszane.

Czy styropian jest poddawany recyklingowi?

- Niestety to, co tanie dla producentów, jest kosztowne dla firm recyklingowych i szkodliwe dla środowiska. Styropian nie powinien być składowany, jednak w Polsce właściwie się go nie przetwarza, bo koszty odbioru i przetworzenia często przewyższają koszty jego produkcji. To dlatego odpady ze styropianu najczęściej trafiają na wysypiska lub do spalarni.

Z punktu widzenia firm recyklingowych nie każdy styropian jest wartościowym surowcem. Przyjmują tylko czysty styropian opakowaniowy (czyli ten, który zabezpiecza sprzęt AGD/RTV) oraz niezabrudzony innymi substancjami styropian budowlany i remontowy. Nie przetwarza się natomiast cienkiego styropianu, z którego produkuje się opakowania na żywność (bo jest powleczony innymi tworzywami, a przez to odzysk jest trudniejszy i droższy). Dlatego takich opakowań najlepiej unikać podczas zakupów.

Więcej informacji na: https://www.zmgk.chrzanow.pl i Fb/ZMGKChrzanow

Materiał przygotowany przez Związek Międzygminny "Gospodarka Komunalna" w Chrzanowie

(red)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%