To szybki i łatwy przepis na wykwintny obiad. Mięso kaczki nie wymaga intensywnego przyprawiania. Wystarczy sól, pieprz i majeranek. Smaku doda też sos pomarańczowy i pietruszka.
2 kacze piersi
sól
pierz
majeranek
pietruszka do przybrania (opcjonalnie)
Pierś z kaczki wyjmij z lodówki na co najmniej godzinę przed przygotowaniem. To ważne, by mięso osiągnęło temperaturę pokojową przed smażeniem (wtedy zachowa soczystość). Umyj piersi, osusz papierowym ręcznikiem. Skórkę natnij w sporą kratkę (1 cm na 1 cm), w nacięcia wetrzyj sól, pieprz i majeranek. Połóż piersi na zimnej patelni i podgrzewaj stopniowo wytapiając skórkę. W sumie potrwa to ok. 12 minut. Następnie przewrócić mięso skórką do góry i podsmażyć ok.3 minuty. Potem przełóż mięso do brytfanki lub naczynia żaroodpornego i włóż do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na ok.10 minut. Po upieczeniu wyjmij piersi z piekarnika i ułóż skórą do góry. Mięso musi odpocząć przed pokrojeniem ok. 5 min., aby nie wypłynęły z niego wszystkie aromatyczne soki. Na koniec polewamy piersi sosem i - jeśli lubimy - przybieramy pietruszką.
Sos:
sok wyciśnięty z 2 pomarańczy
1-1,5 łyżki cukru
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżka zimnego masła
szczypta soli
Do garnuszka z wsypujemy cukier i stawiamy na ogniu. Gdy uzyska kolor jasnozłoty, wlewamy sok z pomarańczy. Mieszamy intensywnie, by odkleić karmel od dna garnka - karmel zacznie się rozpuszczać w gorącym soku. Sos redukujemy. Zestawiamy z ognia i dodajemy zimne masło (zagęści sos). Czekamy, aż się rozpuści, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy sól oraz ocet balsamiczny
14.11.2024
Poszukujemy Sprzedawcy (Konsultanta Medycznego) do...
14.11.2024
ODSTĄPIĘ dobrze prosperujący Sklep Odzieżowy - Chr...
08.11.2024
WYCINKA drzew, karczowanie, zrębkowanie. Minikopar...
08.11.2024
DREWNO opałowe, zrębki. Transport. Tel. 572-632-99...
01.11.2024
GABINET Psychologiczno - Terapeutyczny PRYZMAT Kat...
17.09.2024
ŚLUSARZY, spawaczy, montażystów, praca na warsztac...
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz