Nie masz konta? Zarejestruj się

Przełom Online

Aromatyczny ketchup z dyni

10.10.2020 09:00 | 0 komentarzy | 751 odsłon | Agnieszka Filipowicz

Jest świetnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju dań. Możemy go stosować do makaronów, ryżu czy jako dodatek do mięs, a także przystawek na zimno. Wypróbujcie przepis na domowy ketchup z dyni.

0
Aromatyczny ketchup z dyni
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

SKŁADNIKI:
dynia (ok. 3 kg)
papryka czerwona (1 kg)
cebula (1 kg)
sól

Zalewa
przecier pomidorowy 0,5 l
szklanka octu
0,5 kg cukru
1 łyżka oregano
1 łyżka bazylii
1 łyżka papryki słodkiej
1 łyżka papryki ostrej

WYKONANIE:
Dynię umyć, wydrążyć i pokroić w kostkę. Dodać 1 łyżkę soli i odstawić na 3 godziny. Paprykę umyć, wydrążyć i pokroić w kostkę. Dodać 1 łyżeczkę soli i również odstawić na 3 godziny. Cebulę umyć, obrać i pokroić w kostkę. Dodać 1 łyżeczkę soli , takżeodstawić na 3 godziny. Każde z warzyw przełożyć do osobnych garnków wraz z sosem własnym i gotować do miękkości (ok. 30 min). W razie konieczności podlać niewielką ilością wody.
Ugotowane warzywa zmiksować i połączyć razem. Wszystkie składniki zalewy wlać do garnka i zagotować. Połączyć ze zmiksowanymi warzywami i gotować przez kolejne 30 min. często mieszając. Gotowy ketchup przelewamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy, odwracamy denkiem do doły i zostawiamy do ostygnięcia.