Nie masz konta? Zarejestruj się

Przełom Online

Pyszne knedle ze śliwkami węgierkami

27.09.2020 07:00 | 0 komentarzy | 7 885 odsłon | Agnieszka Filipowicz

Skoro jest jesień, to są śliwki węgierki. A jeśli są śliwki, będą też smaczne knedle.

0
Pyszne knedle ze śliwkami węgierkami
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

SKŁADNIKI:

  • 500 g ugotowanych, suchych ziemniaków przeciśniętych przez praskę
  • 250 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 500 g wydrylowanych śliwek węgierek
  • sól
  • cukier

WYKONANIE:
Do ziemniaków dodajemy jajka, następnie STOPNIOWO mąkę, sól i zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być gęste, dobrze wyrobione. Dzielimy je na kawałki, z każdego kawałka robimy placuszek. Na jego środku układamy wydrylowaną śliwkę i łyżeczkę cukru. Dokładnie zlepiamy brzegi i toczymy kulkę.
W dużym garnku gotujemy wodę z solą. Wrzucamy knedle i gotujemy pod przykryciem. Gdy wypłyną na wierzch, zdejmujemy pokrywkę i gotujemy ok. 3-4 minut. Wyławiamy łyżką durszlakową. Podajemy ze słodką śmietanką lub bułką tartą uprażoną na maśle, posypaną grubym cukrem.