Nie masz konta? Zarejestruj się

Przełom Online

Quatre quart według Anny Starmach, czyli najłatwiejsze ciastka

06.09.2020 12:00 | 0 komentarzy | 16 498 odsłon | Agnieszka Filipowicz

Te ciastka uchodzą za najłatwiejsze na świecie. Łatwo je zrobić i łatwo zapamiętać przepis, bo używa się takiej samej ilości mąki, cukru i masła  - dokładnie 200 g.

0
Quatre quart według Anny Starmach, czyli najłatwiejsze ciastka
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Składniki na ciastka quatre quart wg przepisu Anny Starmach, autorki książek kucharskich, jurorki w programie MasterChef:

  • 200 g mąki
  • 200 g cukru
  • 200 g masła
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka z połówki cytryny

Wykonanie:
Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 stopni C. Masło rozpuść w małym rondelku. Zetrzyj skórkę z cytryny, wyciśnij sok. W misce utrzyj jajka z cukrem. Dodaj cukier waniliowy, sok i skórkę z cytryny. Mieszając, stopniowo dodawaj mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto przełoż do foremek na muffinki, wypełniając trzy czwarte foremki (ciastka znacznie urosną podczas pieczenia). Z przepisu wcyhodzi ok. 20 ciastek. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15-17 minut. Gotowe babeczki możesz polać z lukrem cytrynowym.

Zamiast ciasteczek można z tego przepisu zrobić ciasto - należy tylko wydłużyć czas pieczenia. Ja upiekłam quatre quart w dwóch niedużych keksówkach.