Nie masz konta? Zarejestruj się

Przełom Online

Przepis na sałatkę z cukinii

29.08.2020 09:00 | 0 komentarzy | 4 944 odsłony | Michał Koryczan

Polecamy sprawdzoną recepturę na smaczny dodatek do obiadu. Nie tylko weekendowego.

0
Przepis na sałatkę z cukinii
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

SKŁADNIKI

2 kg cukinii ze skórką
25 dkg cebuli
2 papryki czerwone
4 ząbki czosnku
2 czubate łyżki zielonej pietruszki
3 średnie marchewki
1 czubata łyżka soli
1/2 szklanki octu
1/2 szklanki cukru
1/4 szklanki oleju
1 łyżeczka mielonego pieprzu

PRZYGOTOWANIE

Z cukinii wyciąć miąższ i zetrzeć na tarce na bocznych oczkach (tak, jak na mizerię). Cebulę obrać i pokroić w półkrążki. Paprykę obrać, usunąć nasiona i pokroić w nieduże paski. Marchewkę obrać i pokroić. Pietruszkę i czosnek drobno posiekać. Dodać przyprawy. Wszystko wymieszać i odstawić na trzy godziny. Po tym czasie można jeść sałatkę do obiadu. Można również włożyć do półlitrowych słoików, zalać powstałą wodą i zapasteryzować.

 

Przeczytaj również:

Wioski nie będą już odcięte od świata

Sportowy weekend na ziemi chrzanowskiej

Koronawirus. Piłkarze i działacze dostali wyniki testów

Przewoźnik wznawia kursy minibusów

Koronawirus. 3 nowe przypadki w gminie Krzeszowice

Śmigłowiec zabrał rannego chłopca do szpitala

Obchodów 100-lecia OSP nie będzie. Plany pokrzyżował koronawirus