Słodko-kwaśne ciasto czekoladowe z porzeczkami - przelom.pl
Zamknij

Słodko-kwaśne ciasto czekoladowe z porzeczkami

07:00, 26.07.2020
Skomentuj

Słodycz czekolady i kwaskowatość porzeczek. To połączenie nie może się nie udać. Wypróbujcie przepis na ciasto czekoladowe.

SKŁADNIKI:
- 1 szklanka (150 g) mąki
- 0,5 kostki (100 g) masła
- 2 jajka
- 0,5 szklanki (125 ml) mleka
- 0,5 szklanki brązowego cukru
- tabliczka czekolady
- 2 łyżki (20 g) kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g czerwonej porzeczki

WYKONANIE:
W rondelku na małym ogniu rozpuścić masło, czekoladę kakao i mleko. Odstawić, by przestygło. Jajka z cukrem utrzeć na puszystą masę. Miksując na wolnych obrotach, do masy z jajek i cukru powoli dolewać masę czekoladowo-kakaową, a następnie partiami dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy (20x30) wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie posypać czerwoną porzeczką obraną z szypułek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 35 minut, do momentu "suchego patyczka".

 

 

(Agnieszka Filipowicz)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

OGŁOSZENIA PROMOWANE

0%