To pyszne ciasto ze szpinakiem wspaniale prezentuje się na stole bez względu na okazję. Przyrządzisz go szybko, zaskakując rodzinę i znajomych.
Składniki:
450 g rozdrobnionego szpinaku
4 jajka
1 ½ szklanki oleju
1 szklanka mąki krupczatki
1 szklanka mąki tortowej
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Szpinak rozmrozić, odcisnąć na sitku. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Jaja utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Ciągle ucierając strużką wlewać olej i zmiksować. Dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksować. Na końcu dodać odciśnięty szpinak i całość wymieszać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na około 40 minut do tzw. suchego patyczka. Ciasto po upieczeniu przestudzić na kratce.
Masa:
1 opakowanie serka mascarpone 250 g
0,5 litra śmietany 30 %
3 łyżeczki żelatyny
2 łyżki cukru
Śmietanę ubić z cukrem, dodać serek mascarpone. Wymieszać na niskich obrotach. Żelatynę rozpuścić w ¼ szklanki gorącej wody, dokładnie wymieszać. Miksując wlewać do masy (przez sitko) po trochu. Cały czas miksować aż do połączenia składników. Ostrym nożem ściąć 1/3 ciasta, przełożyć do miski i pokruszyć. Resztę ciasta do formy, wyłożyć masę śmietanową i wierzch obsypać pokruszonym ciastem. Na to ułożyć na przykład ziarenka granatu, borówki lub maliny. Ciasto wstawić do lodówki. Smacznego!
24.04.2025
WIELOLETNIE doświadczenie, kompleksowe wykonanie i...
22.04.2025
DREWNO opałowe, kominkowe, zrębki, Tel. 572-632-99...
22.04.2025
WYCINKA drzew, zrębkowanie, mulczowanie, Tel. 572-...
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz