Nie masz konta? Zarejestruj się

Przełom Online

Sezon na rabarbar w pełni. Spróbujcie go z bezą

30.05.2020 06:47 | 0 komentarzy | 8 054 odsłon | Agnieszka Filipowicz

Dziś polecamy pyszną wiosenną klasykę - słodko-kwaśny smak ciasta kruchego z rabarbarem i bezą. Nikt się mu nie oprze.

0
Sezon na rabarbar w pełni. Spróbujcie go z bezą
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Kruchy spód:
• 200 g mąki pszennej
• 50 g mąki ziemniaczanej
• 200 g masła, zimnego
• 50 g cukru
• szczypta soli
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 4 żółtka (białka zachować do bezy)
Mąki przesiać do miski, dodać drobno pokrojone zimne masło, cukier, sól i proszek do pieczenia. Miksować mieszadłem do ciasta kruchego lub rozcierać palcami masło z mąką aż powstanie drobna kruszonka. Dodać żółtka i zagnieść szybko ciasto.
Rozwałkować lub wylepić nim formę o wymiarach ok. 26 x 26 cm uprzednio wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika do 170 stopni C. Spód podziurkować widelcem i wstawić do piekarnika, piec przez 20 minut.

Rabarbar:
• 600 g rabarbaru
• 3 łyżki mąki ziemniaczanej
• 1/2 łyżeczki cynamonu
• ok. 180 g konfitury/dżemu malinowego
• 3 łyżki płatków migdałów
Białka ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo dodając cukier cały czas ubijać na wysokich obrotach miksera. Ubijać jeszcze przez 2 - 3 minuty, aż piana będzie gęsta i błyszcząca, następnie dodać mąkę ziemniaczaną i miksować przez pół minuty.
Podpieczony spód posmarować resztą konfitury, wyłożyć rabarbar, na wierzch położyć bezę, posypać płatkami migdałów i wstawić do piekarnika. Piec przez 20 minut w 170 stopniach C, następnie zmniejszyć temp. do 60 stopni i włączyć nawiew (termoobieg), w ten sposób suszyć bezę przez dodatkowe 15 minut. Wyjąć z piekarnika i pokroić na porcje.

Beza:
• 4 białka
• 200 g cukru
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Białka ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo dodając cukier cały czas ubijać na wysokich obrotach miksera. Ubijać jeszcze przez 2 - 3 minuty, aż piana będzie gęsta i błyszcząca, następnie dodać mąkę ziemniaczaną i miksować przez pół minuty.
Podpieczony spód posmarować resztą konfitury, wyłożyć rabarbar, na wierzch położyć bezę, posypać płatkami migdałów i wstawić do piekarnika. Piec przez 20 minut w 170 stopniach C, następnie zmniejszyć temp. do 60 stopni i włączyć nawiew (termoobieg), w ten sposób suszyć bezę przez dodatkowe 15 minut. Wyjąć z piekarnika i pokroić na porcje.

Przepis pochodzi z portalu Kwestia smaku.