Ten sernik robi się błyskawicznie, bez pieczenia, jedynie trzeba poczekać, aż stężeje w lodówce. Połączenie serka homogenizowanego, galaretki i borówek smakuje wyśmienicie. Wypróbujcie przepis.
SPÓD
14-16 biszkoptów na dno tortownicy o średnicy ok. 25 cm
MASA SEROWA
- 80 dag serka homogenizowanego (zmieszałam waniliowy z malinowym)
- 20 dag śmietany kremówki 30%
- 6 łyżek cukru pudru
- 3 dag żelatyny
WIERZCH
- 50 dag borówki amerykańskiej
- 2 galaretki z owoców leśnych
WYKONANIE:
Dwie galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzącej wody, dokładnie wymieszać i odstawić do stężenia. Borówki umyć i osuszyć. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie wykładać papierem i niczym nie smarować. Biszkopty poukładać w tortownicy.
Żelatynę namoczyć w 1/2 szklanki zimnej wody. Odstawić na ok. 10 minut do napęcznienia. Następnie podgrzać na małym ogniu, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie doprowadzić do wrzenia, ponieważ żelatyna podczas gotowania straci swoje właściwości żelujące. Zdjąć z ognia i przestudzić.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać serki waniliowe i zmiksować na małych obrotach miksera tylko do połączenia się składników. Na koniec do przestudzonej żelatyny dodać 1 łyżkę serka i wymieszać, potem zabieloną żelatynę powoli wlać do masy serowej i dokładnie wymieszać.
Na biszkopty poukładać połowę borówek. Zalać masą serową i wstawić do lodówki do stężenia. Gdy galaretka będzie prawie gotowa, sernik wyjąć z lodówki, poukładać resztę borówek i zalać tężejącą galaretką, ponownie wstawić do lodówki do całkowitego stężenia, na kilka godzin lub na całą noc. Ciasto przechowywać w lodówce.
24.04.2025
WIELOLETNIE doświadczenie, kompleksowe wykonanie i...
22.04.2025
DREWNO opałowe, kominkowe, zrębki, Tel. 572-632-99...
22.04.2025
WYCINKA drzew, zrębkowanie, mulczowanie, Tel. 572-...
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz