Kruchy spód, pyszne zielone szparagi oraz masa śmietankowa z jajkami i cheddarem. Dziś na obiad proponujemy tartę z jednym z najzdrowszych warzyw.
Ciasto kruche:
- 150g mąki pszennej
- 120g masła
- jajko
- 1 łyżeczka soli
Farsz:
1 pęczek zielonych szparagów
1 cebula dymka
300 ml śmietany
3 jaja
pół szklanki starego sera gruyère lub cheddar
płatki migdałowe do posypania (opcjonalnie)
Pieprz
Sól (użyłam ziołowej)
Sposób przygotowania:
Zagnieść wszystkie składniki na ciasto na jednolitą masę. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. Szparagi umyć i odłamać końcówki, przeciąć na pół. Gotować w osolonej wodzie przez kilka minut.
Cebulę umyć, osuszyć i pokroić drobno. Śmietanę wymieszać z jajkami, solą ziołową i pieprzem. Formę na tartę wysmarować masłem. Ciasto wykleić w formie, wyklejając również wysoko brzegi.
Ciasto w formie przykrywam papierem do pieczenia, wysypuję fasolę (nasiona pełnią rolę obciążenia). Zapiekam 15 minut, po tym czasie ściągam folię z fasolą i kolejne 15 minut dopiekam samo ciasto. Posypuję cebulką i układam na nim szparagi. Całość zalewam śmietaną z jajkami i serem. Piekę ok. 30-35 minut, na złoty kolor, w temperaturze 180°C.
Do farszu można również dodać pokrojoną w kostkę szynkę lub pomidorki koktajlowe.
14.11.2024
Poszukujemy Sprzedawcy (Konsultanta Medycznego) do...
14.11.2024
ODSTĄPIĘ dobrze prosperujący Sklep Odzieżowy - Chr...
08.11.2024
WYCINKA drzew, karczowanie, zrębkowanie. Minikopar...
08.11.2024
DREWNO opałowe, zrębki. Transport. Tel. 572-632-99...
01.11.2024
GABINET Psychologiczno - Terapeutyczny PRYZMAT Kat...
17.09.2024
ŚLUSARZY, spawaczy, montażystów, praca na warsztac...
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz