Tarta ze szparagami i serem - przelom.pl
Zamknij

Tarta ze szparagami i serem

06:01, 05.04.2020 Agnieszka Filipowicz
Skomentuj

Kruchy spód, pyszne zielone szparagi oraz masa śmietankowa z jajkami i cheddarem. Dziś na obiad proponujemy tartę z jednym z najzdrowszych warzyw.

Ciasto kruche:
- 150g mąki pszennej
- 120g masła
- jajko
- 1 łyżeczka soli


Farsz:
1 pęczek zielonych szparagów
1 cebula dymka
300 ml śmietany
3 jaja
pół szklanki starego sera gruyère lub cheddar
płatki migdałowe do posypania (opcjonalnie)
Pieprz
Sól (użyłam ziołowej)


Sposób przygotowania:
Zagnieść wszystkie składniki na ciasto na jednolitą masę. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. Szparagi umyć i odłamać końcówki, przeciąć na pół. Gotować w osolonej wodzie przez kilka minut.
Cebulę umyć, osuszyć i pokroić drobno. Śmietanę wymieszać z jajkami, solą ziołową i pieprzem. Formę na tartę wysmarować masłem. Ciasto wykleić w formie, wyklejając również wysoko brzegi.

Ciasto w formie przykrywam papierem do pieczenia, wysypuję fasolę (nasiona pełnią rolę obciążenia). Zapiekam 15 minut, po tym czasie ściągam folię z fasolą i kolejne 15 minut dopiekam samo ciasto. Posypuję cebulką i układam na nim szparagi. Całość zalewam śmietaną z jajkami i serem. Piekę ok. 30-35 minut, na złoty kolor, w temperaturze 180°C.
Do farszu można również dodać pokrojoną w kostkę szynkę lub pomidorki koktajlowe.

 

 

(Agnieszka Filipowicz)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

OGŁOSZENIA PROMOWANE

0%