Nie masz konta? Zarejestruj się

Ziemia chrzanowska

Alkoholu w piwie coraz mniej. Może wracamy do korzeni

04.03.2020 14:00 | 2 komentarze | 2 982 odsłony | Tadeusz Jachnicki

Eksperci od kilku lat obserwują trend spadkowy, jeśli chodzi o średnią procentową zawartość alkoholu w piwie.

2
Alkoholu w piwie coraz mniej. Może wracamy do korzeni
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Ponadto, jak wynika z badań firmy Nielsen, od lat spada zainteresowanie piwami mocnymi, a rośnie piwami bezalkoholowymi.

Gdy przyjrzymy się chmielowym trunkom produkowanym na ziemi chrzanowskiej zawartość alkoholu oscyluje w nich najczęściej wokół 5 proc.

Tymczasem rozlewany w Krzeszowicach wiele lat temu Kryształ Okocimski zawierał 3,6 proc. Czyżbyśmy wracali do starych upodobań?